'De Ros-tapes' pas over half jaar in de boekwinkel

'Verklaringen kroongetuige kunnen de rechtsgang beïnvloeden'

In een kort geding heeft het Openbaar Ministerie (OM) kunnen voorkomen dat de verklaringen van Fred Ros, de nieuwe kroongetuige in het liquidatieproces Passage, vanaf vandaag in boekvorm te koop zijn.

De rechter in Zutphen bepaalde gisteravond dat 'De Ros-tapes' van misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink en zijn uitgever Just Publishers pas over zes maanden in de verkoop mag. De distributeur moet vandaag van de rechter het boek zo veel mogelijk terughalen bij winkels die het al in bezit hebben.

Het boek bevat de zogenoemde kluisverklaringen, die Ros eerder dit jaar bij Justitie aflegde en die kort geleden uitlekten.

De kwestie ligt voor het OM gevoelig, aangezien het gerechtshof in Amsterdam in het hoger beroep van Passage komend jaar het waarheidsgehalte van Ros' verklaringen op zijn juridische merites moet toetsen en beoordelen.

Eerder lekten tot ongenoegen van Justitie belangrijke delen van deze verklaringen uit. Ros noemt Willem Holleeder, Dino Soerel en Ali A. hierin als opdrachtgevers van een of meerdere liquidaties. Ook beschrijft de kroongetuige gedetailleerd de moord op Cor van Hout, in januari 2003 in Amstelveen.

Behalve het OM eisten gisteren ook Soerel en A. van de rechter een verbod op de verkoop van het boek van Korterink. Volgens hun raadslieden kunnen zij als gevolg van de publicatie 'zeer grote schade lijden, terwijl het belang dat is gemoeid met de publicatie van de verklaringen minimaal is'.

De rechter in Zutphen bleek het eens met de stelling van het OM en de advocaten van de verdachten dat toekomstige getuigen in het hoger beroep van Passage beïnvloed kunnen worden, als zij kennis hebben van de inhoud van Ros' verklaringen.

Ook zouden getuigen makkelijk onder druk kunnen worden gezet als de gedetailleerde verklaringen van Ros nu al op straat zouden liggen.

Het OM eiste een dwangsom van in totaal 1,5 miljoen euro van Korterink, zijn uitgever en de distributeur als zij het boek vandaag toch in de handel zouden brengen.

De aanklagers in het hoger beroep van het liquidatieproces, Cynthia de Jong en Frits Posthumus, riepen de media kort geleden nog op terughoudend om te gaan met de verklaringen van Fred Ros. Korterink stelde daar gisteren tegenover dat er 'niks geheim' is aan de verklaringen.

De misdaadjournalist beschikt onder meer over de overeenkomst die 'moordmakelaar' Ros en Justitie sloten.

De kroongetuige in het liquidatieproces kreeg van de rechtbank in januari vorig jaar dertig jaar gevangenisstraf opgelegd. Met zijn voor andere verdachten belastende verklaringen wordt deze straf in hoger beroep waarschijnlijk gehalveerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden