De roodharige Ierse boezemde John Wayne angst in

BELINDA VAN DE GRAAF

Maureen O'Hara, een van de laatste filmsterren uit de Gouden Eeuw van Hollywood, is zaterdag op 95-jarige leeftijd in haar slaap overleden, omringd door familie in haar huis in Idaho. De Ierse schoonheid was met haar vlammend rode haren en groene ogen een opvallende verschijning in het Hollywood van de jaren veertig en vijftig.

O'Hara trad op in beroemde plattelandsfilms als 'How Green Was My Valley' en 'The Quiet Man', beide geregisseerd door John Ford. In de kerstklassieker 'Miracle on 34th Street' speelde ze een alleenstaande, werkende moeder die samen met haar dochtertje (vertolkt door de 9-jarige Natalie Wood) misschien toch weer gaat geloven in Santa Claus.

Ook speelde de Ierse Hollywoodster tot vijf keer toe de vrouw van John Wayne, de gestaalde cowboy in van westerns. "Ik werk graag met mannen", merkte Wayne ooit op, "met uitzondering van Maureen O'Hara, because she's a tough guy."

O'Hara groeide in de jaren twintig op in een buitenwijk van Dublin in een gezin met zes kinderen. Haar vader zat in de detailhandel en was mede-eigenaar van de lokale voetbalclub. Haar zangtalent had ze van haar moeder die haar dochter al op jonge leeftijd naar toneelles stuurde. Op haar achttiende beproefde ze haar geluk in Londen. Ze deed een screentest die werd opgemerkt door Charles Laughton, de Engelse acteur die een Oscar had gewonnen voor 'The Private Life of Henry VIII'. O'Hara's entree in de filmwereld was een feit.

Op haar negentiende speelde ze in Hitchcocks laatste Engelse film 'Jamaica Inn' waarvoor ze haar achternaam FitzSimons veranderde in het beter bekkende O'Hara. Het was vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Veel Europese filmmakers vertrokken naar Amerika. Hitchcock settelde zich in Hollywood, evenals O'Hara die in 1939 haar doorbraak beleefde als het zigeunermeisje Esmeralda in de Victor Hugo-verfilming 'The Hunchback of Notre Dame', gemaakt door de Duitse immigrant William Dieterle.

Europese acteurs en regisseurs, op de vlucht voor de oorlog, werden met open armen ontvangen in Hollywood dat met zo veel nieuw talent een glorietijd beleefde. Onder contract van de grote studio's rolde O'Hara van de ene in de andere productie. De Ierse actrice met de rode lokken vertegenwoordigde pit, en werd gecast voor piratenfilms met Tyrone Power (The Black Swan) en Errol Flynn (Against all Flags), vandaar haar bijnaam The Pirate Queen. Ze maakte een oorlogsfilm met Henry Fonda (Immortal Sergeant) en een avonturenfilm met Douglas Fairbanks Jr. (Sinbad the Sailor). O'Hara speelde de dochter van een musketier (At Sword's Point) en de geliefde van een stierenvechter (The Magnificent Matadar). Het waren vaak sterke, daadkrachtige vrouwen waarvoor O'Hara vorig jaar, op haar 94ste, op het nippertje werd bekroond met een ere-Oscar.

Haar kennismaking met de legendarische westernregisseur John Ford, zelf zoon van Ierse immigranten, leverde het klassieke drama 'How Green Was My Valley' op, in 1942 bekroond met de Oscar voor Beste Film. Met John Ford als regisseur en John Wayne als tegenspeler maakte ze ook de westernklassieker 'Rio Grande'.

O'Hara bleef haar liefde voor Ierland uitdragen, ook toen ze met haar derde echtgenoot, een Amerikaanse vliegenier en voormalige brigadegeneraal die leek op John Wayne, op het maagdeneiland St. Croix woonde. Ze nam een plaat op met Ierse liedjes, schreef het voorwoord bij een kookboek met Ierse recepten.

Toen O'Hara zaterdag stierf deed haar familie haar uitgeleide door Ierse liedjes te zingen uit 'The Quiet Man', haar lievelingsfilm, opgenomen in County Galway aan de westkust vanwaar vele landgenoten naar Amerika vertrokken, een beter leven tegemoet.

Maureen O'Hara werd geboren in Dublin, op 17 augustus 1920. Ze overleed afgelopen zaterdag, 24 oktober 2015, in Boise, Idaho.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden