De rokkenjager die nergens meer welkom is

Julian Blanc tijdens een van zijn seminars Beeld Screenshot YouTube
Julian Blanc tijdens een van zijn seminarsBeeld Screenshot YouTube

Na Australië sluit nu ook Brazilië de grenzen voor Julien Blanc, die zelf zegt dat hij alleen datingadvies geeft. Ook andere landen overwegen hem de toegang te ontzeggen. Wat maakt deze man zo gevaarlijk?

Er zit een behoorlijke dosis ironie in de video's die de Amerikaanse professionele versierder Julien Blanc online heeft gezet van zijn workshops. Een van zijn belangrijkste boodschappen is: vrouwen zijn onzeker, en daar kun je als man gebruik van maken. Maar dat vertelt hij aan zalen vol mannen, die zelf kennelijk ook allemaal onzeker genoeg zijn om heel diep in de buidel te tasten voor het bijwonen van een bijeenkomst over hoe ze zich tegenover vrouwen moeten gedragen.

De economie van de onzekerheid is een lucratieve economie. Blanc rekent honderden, soms wel duizenden dollars voor zijn trainingen, waarmee hij over de wereld reist.

Wie is Blanc? Hij is een van de succesvolste 'pickup artists', zoals mannen genoemd worden die er hun levenstaak van gemaakt hebben om vrouwen te versieren. Van het biografietje op zijn website word je verder niet veel wijzer. Het is een variatie op het standaardverhaaltje dat alle pickup artists over zichzelf ophangen. Het komt neer op: "Ik was net als jullie. Ik werd gepest op school, en kreeg nooit meisjes." Vergezeld van een paar minder flatteuze polaroids van een onzekere puber.

Maar wie de video's van Blanc bekijkt, ziet een blakende, 25-jarige jongeman, die zelfverzekerd de ene na de andere anekdote oplepelt over het in bed krijgen van vrouwen. Wie ook de kloof tussen nerd en rokkenjager wil overbruggen, die kan zijn advies inkopen.

Pickup Artists
Handboeken en deskundigen die het geheim omtrent het versieren van vrouwen beloven te ontsluieren bestaan al decennia. De term 'pickup artist' werd vooral gepopulariseerd door het in 2005 verschenen boek 'The Game' van journalist Neil Strauss. Al werd de term eerder gebruikt in een romantische komedie uit 1987, 'The Pickup Artist'.

In die film werden de rollen nog omgedraaid. De vrouw is niet onder de indruk van de avances van de rokkenjager, en daardoor raakt hij juist helemaal in haar ban, in plaats van andersom.

Maar in het universum van de hedendaagse pickup artist heeft zelfs zo'n platte plot nog te veel diepgang. De kritiek op veel pickup artists luidt, dat ze vrouwen stelselmatig als willoze objecten neerzetten, die door het correct toepassen van enkele simpele spelregels tot romantische onderdanigheid kunnen worden gedwongen.

Aanzetten tot geweld
Julien Blanc gaat nog wel een stukje verder dan veel van zijn collega's. Zo is er op YouTube een video te zien waarin hij vertelt over de beste methode om Japanse vrouwen te 'versieren'. Die luidt: gewoon midden op straat bij hun haren grijpen, en ze met hun hoofd in je kruis douwen. Dat is geen datingadvies meer, dat is een oproep tot geweld, vinden veel verontwaardigde critici van Blanc, die andere voorbeelden van zijn vrouwenhaat verzamelen.

null Beeld Filmposter
Beeld Filmposter


Die zijn rijkelijk voorhanden. Ooit tweette Blanc 'De knapste vrouwen zijn vaak het onzekerst, dus zorg ervoor dat je ze als vuilnis behandelt'. Een van zijn veelgebruikte hashtags luidt #chokinggirlsaroundtheworld. En op Instagram postte hij een diagram over verschillende vormen geweld tegen vrouwen, met de lollige toevoeging dat je dit ook als een checklist zou kunnen zien om ervoor te zorgen dat een vrouw niet wegloopt.

Al die sociale-mediakanalen zijn inmiddels afgeschermd, wellicht omdat Julien Blanc zich toch een beetje zorgen begint te maken over het succes van de campagne die tegen hem gevoerd wordt. Activisten verzamelen zijn gewraakte citaten nu op speciale sites.

Persona non grata
Vorige week besloot Australië, waar hij was voor enkele lezingen, om zijn visum met onmiddellijke ingang in te trekken, en hem het land uit te gooien. Gisteren volgde Brazilië het Australische voorbeeld. Ook in veel andere landen, zoals Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada zijn er petities gestart, die tienduizenden ondertekenaars hebben.

De Canadese overheid begrijpt die protesten. Minister Chris Alexander liet alvast weten serieus een inreisverbod te overwegen voor Blanc. Maar daarmee is nu een discussie losgebarsten over de vraag of je iemand die nooit veroordeeld is geweest voor een strafbaar feit wel de toegang tot het land kunt weigeren, puur op grond van zijn denkbeelden.

Nee, zo zeggen sommige stemmen in de media, dat kan niet. "De basisprincipes van vrijheid van meningsuiting staan hier op het spel". Ook de Australische regering moest zich verdedigen tegen vergelijkbare kritiek. Maar minister Scott koos een pragmatische uitweg uit die discussie: "Deze man verspreidde geen politieke ideeën, hij verspreidde alleen maar beledigingen die neerbuigend waren naar vrouwen."

Maar of Blanc nu een visum krijgt of niet, de negatieve publiciteit lijkt haar werk inmiddels te doen: het bedrijf waarvoor hij werkt, Real Social Dynamics, haalde de Canadese tour van Julien Blanc onlangs van de agenda.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden