De roep om vertrek verstomt niet

Ook jonge Egyptenaren scandeerden gisteren Irhal! Irhal!, Vertrek! Vertrek!, op het Tahrir-plein in Caïro. (FOTO AP) Beeld AP
Ook jonge Egyptenaren scandeerden gisteren Irhal! Irhal!, Vertrek! Vertrek!, op het Tahrir-plein in Caïro. (FOTO AP)Beeld AP

Het leek alsof de grimmige afgelopen twee dagen waren weggewist. De stemming op het plein was er – opnieuw – een van hoop. Ook de opkomst was weer massaal voor wat tevoren was bestempeld als de goemat a-rahil, de vrijdag van het vertrek. Van Moebarak, wel te verstaan.

Irhal! irhal!, Vertrek! Vertrek!, klonk het dan ook uit de tienduizenden kelen. Maar ook ’revolutie in Egypte, revolutie in alle straten van Egypte’. En natuurlijk het allahoe akbar, ’God is groot’. Tegen de avond ging er ineens een gejuich op. Het gerucht had zich verspreid dat Moebarak was opgestapt. Een vals gerucht.

De afgelopen dagen hadden hun sporen nagelaten. Overal waren keurig kraampjes met eerste hulp ingericht, stenen waren verzameld in geval dat de tegenstanders toch van zich zouden laten horen. Af en toe ook vlogen groepjes jongeren ergens op af. Vermeende Moebarak-aanhangers zouden zijn geïnfiltreerd. Ook een vals gerucht.

’Game over’, het spel is uit, las een spandoek in het Engels voor de buitenlandse media, die zich na twee dagen van bedreigingen en molestaties weer vrijelijk konden bewegen, tenminste op het plein,

Er was nog een verschil: de vrees. Op het plein bevonden zich minder vrouwen en kinderen en meer mannen, onder hen op het oog meer islamisten. Misschien was dat nu juist wat de georganiseerde aanvallen op de demonstranten van de vorige dagen tot doel hadden gehad.

Om op het plein te komen moesten de mensen zeker acht controles passeren, zowel van de demonstranten zelf, als van het leger. De militairen waren voor het eerst duidelijk aanwezig. In de vroege ochtend al begonnen legereenheden het plein af te schermen en kruisingen af te zetten, zodat het pro-Moebarakkamp deze dag de orde niet zou verstoren.

De militairen kregen hoog bezoek. Minister van defensie Hoessein Tantawi mengde zich onder de demonstranten en ging met hen in discussie. Het was genoeg geweest, er was aan hun eisen tegemoetgekomen, vertelde hij ze.

Er was nog een opmerkelijke bezoeker: het hoofd van de Arabische Liga, Amr Moessa. „We willen jou als president”, scandeerden de omstanders. Moessa, oud-minister van buitenlandse zaken, is een staatsman, en zijn uithalen tegen Israël hebben hem ook geen windeieren gelegd. Op de vraag van een Franse zender of hij voor zichzelf een rol zag weggelegd in een overgangsregering, luidde zijn antwoord: ’Waarom niet?’

De grote vraag, even verderop aan het Tahrir-plein in Moebaraks zwaarbewaakte paleis, bleef ook op dag elf: hoe nu verder?

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden