Interview

De rode vrouwen strijden tegen corruptie op Curaçao

Geraldine Scheperboer-Parris (midden): "Onze prioriteiten in de politiek zijn van sociale aard."Beeld Sinaya Wolfert

Ze willen hét wapen tegen corruptie zijn en zo de weg plaveien naar een betrouwbaar bestuur. Aan de parlementsverkiezingen op Curaçao, vandaag, doet voor het eerst in de geschiedenis een vrouwenpartij mee.

In het matriarchale Curaçao, waar de moeders en oma's thuis het gezag hebben, eisen vrouwen nu ook een opvallend grote rol in de politiek op. De mannen hebben er immers een zooitje van gemaakt. Advocate Geraldine Scheperboer-Parris is het boegbeeld van de Partido Democraat. Ze gaat ervan uit dat ze met haar vrouwenpartij 4 van de 21 zetels haalt.

Moeten we uw partij zien als een beweging tegen het Curaçaose machismo?
"O, nee, helemaal niet. We zijn ook helemaal niet feministisch of zo. Het gekke is dat de Curaçaose politiek decennialang is gedomineerd door mannen, en dat daarover nooit vragen werden gesteld. Vooral de laatste zes jaar leven er grote zorgen over het gebrek aan integriteit in de mannen-politiek en de heersende corruptie. Wij denken dat we daar als vrouwen iets tegenover kunnen stellen."

Vrouwen zijn méér integer?
"Vrouwen zijn socialer. We schreeuwen het nooit van de daken, maar vrouwen voelen thuis in de families en gezinnen een enorme verantwoordelijkheid. Alle kandidaten op onze lijst hebben daarnaast een carrière in het sociale domein. Ikzelf bijvoorbeeld ben advocate én bemiddelaar. Niet dat we harde portefeuilles als economie of justitie niet aankunnen, maar onze prioriteiten in de politiek zijn van sociale aard."

Verkiezingen

In zes jaar onafhankelijkheid kreeg Curaçao te maken met maar liefst vijf kabinetten, een corrupte premier en een politieke moord op de leider van de grootste partij. Het versnipperde eiland gaat vandaag naar de stembus. Die totale politieke versnippering leidt ongetwijfeld tot een ingewikkelde formatie van een regering die vier of vijf partijen nodig heeft om een beetje te kunnen besturen. Toch zijn het vooral het gebrek aan integriteit, zoals de voortwoekerende corruptie eufemistisch wordt genoemd, en de afgenomen bestuurlijke kwaliteit, die de opbouw van het jonge land parten spelen.

U heeft geen nieuwe partij gesticht, maar een oude overgenomen. De Partido Democraat bestaat al 72 jaar, en bestond vooral uit mannen. Waar heeft u die gelaten?
"De partij deed de laatste jaren al niet meer mee aan de verkiezingen. Het sociale gedachtengoed stond altijd centraal, maar de PD was toe aan een nieuwe boodschap. Wij als vrouwen hebben die uitdaging opgepakt, en ik heb me erover verbaasd hoe snel de mannen in de partij ook zagen dat we met een geheel vrouwelijke lijst meer kansen zouden hebben. Er zitten overigens nog wel mannen in ons bestuur en we vergaderen iedere week."

Zijn er op het eiland veel vrouwen die per se een 'vrouwenstem' willen uitbrengen?
"Ik denk het wel, al is het alleen maar omdat ze hun vertrouwen in de mannelijke politici zijn verloren. Maar er zijn ook vrouwen die moeten wennen. Eentje reageerde op mijn praatje op de radio en stelde op de zender vast dat vrouwen geen verstand hebben van politiek. Een paar dagen daarna zag ze mij professioneel bezig als haar advocaat. Ik had dat niet in de gaten, maar zij wél en bood haar excuses aan. Ze loopt nu folders uit te delen. Maar we hopen natuurlijk dat ook mannen op ons stemmen."

Wat zijn uw programmapunten die níet terug te vinden zijn in het programma van een masculiene partij?
"Wij maken ons erg druk over het onderwijs. Jongeren hebben nu het Papiaments als instructietaal, terwijl in veel banen het Engels gewenst is. Ze hebben zo een diploma, maar voldoen nog niet aan de eisen vanuit het bedrijfsleven. Daaraan moet een einde komen. Dus: ook Engels als instructietaal."

Daar hadden andere partij ook mee kunnen komen.
"Maar ze deden het niet. Wij vinden ook dat kinderen het recht hebben te weten wie hun vader is. Op Curaçao is 35 procent van de gezinnen een eenoudergezin. Bij de inschrijving moet de moeder wat ons betreft aangeven wie de vader is. Ontkent hij, dan moet een DNA-test uitkomst bieden. Verder vinden wij dat arme wijken allemaal een buurthuis als centrum moeten krijgen, en we zijn vóór investeringen in verslavingszorg."

U zult met veel andere partijen moeten samenwerken. Hoe houdt u de corruptie uit de coalitie straks?
"Wij kiezen alleen voor partners die het algemeen belang dienen, en niet gaan voor het persoonlijk gewin. Desnoods nemen we níet deel aan een regering. Over programmapunten kan onderhandeld worden, over integriteit niet."

Helft Curaçaoënaars mag níet stemmen

De helft van de volwassen Curaçaoënaars mag níet stemmen, omdat ze in Nederland wonen. De in Utrecht wonende Nasha Desbarida vindt dat onterecht en is daarom met een burgerinitiatief begonnen dat de wet moet veranderen. “Burgers binnen het koninkrijk moeten dezelfde rechten hebben. Nederlanders in het buitenland mogen wél hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als Curaçaose in Nederland mag ik wel meedoen aan de verkiezingen voor de EU, maar niet aan die voor mijn eigen Curaçaose parlement.”

Veranderingen worden volgens haar door de politieke partijen tegengehouden, omdat deze voor een politieke aardverschuiving op het eiland zorgen. “Dat zou goed kunnen. Hoogopgeleide Curaçaoënaars kiezen doorgaans progressief en wensen integer bestuur.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden