De 'Rode Vorst' kon het nooit goed vinden met Berlusconi

Giorgio Napolitano droomde er als jongeman eigenlijk van om acteur te worden. Tijdens zijn studie rechten was hij geregeld op het toneel te zien. Maar zijn carrière liep anders en hij is nu alweer vijf jaar president van Italië; de neutrale leider, die niet echt opvallend aanwezig is in het politieke spel.

De elfde president van Italië, die in 1925 in Napels werd geboren, was als student al actief in het verzet tegen de fascistische dictator Mussolini. Zo bezette hij samen met enkele vrienden het kantoor van tijdschrift IX Maggio.

Na de oorlog ging Napolitano voor de Communistische Partij (PCI) de politiek in en werd hij in 1953 in het parlement gekozen. Zijn Napolitaanse district bleef hem trouw en Napolitano zou 43 jaar lang parlemenstlid blijven.

Hij gold als kopstuk binnen de communistische partij, maar wel van de gematigde vleugel, een reformist. Zo zocht hij al vrij vroeg toenadering tot de socialistische partij en was hij voor een Europese integratie. Na de val van de Berlijnse Muur was Napolitano een van de drijvende krachten achter het hervormen van de PCI. De naam van de partij werd gewijzigd en het communisme vaarwel gezegd, waardoor een nieuwe partij ontstond in 1991: Democraten van Links.

In de jaren negentig was hij voorzitter van de Italiaanse Tweede Kamer, minister van binnenlandse zaken en Europarlementariër. Zijn aanhangers bewonderen hem om zijn evenwichtige houding en elegante uitstraling. Hij wordt ook wel eens de 'Rode Vorst' genoemd, vanwege zijn gelijkenis op de laatste Italiaanse koning. Critici wijzen op zijn overdreven voorzichtigheid en het ontbreken van politieke moed.

Voor zijn verdiensten werd hij in 2005 benoemd tot senator voor het leven, een eerbetoon dat slechts bij hoge uitzondering wordt verleend. Datzelfde jaar publiceerde hij zijn memoires. Zijn rol in de politiek leek teneinde. Maar in 2006 werd hij op 80-jarige leeftijd gekozen tot president van Italië, de eerste voormalige communist in dat ambt. Het was geen unanieme verkiezing. Pas in de vierde stemronde werd hij met een gewone meerderheid verkozen, omdat in de stemrondes daarvoor geen tweederdemeerderheid kon komen. Berlusconi en zijn centrum-rechtse coalitiegenoten zagen zijn benoeming niet zitten.

In het nieuws omdat...
...hij als president van Italië een sleutelrol speelt in het oplossen van de crisis in zijn land. Na het vertrek van Silvio Berlusconi is hij het die een nieuwe premier aanwijst. De verwachting is dat dit Mario Monti zal zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden