'De rode kaart van Jeremain Lens was niet terecht'

Filosoof Coen Simon laat zien hoe je uitspraken uit het nieuws fileert

COEN SIMON

Bondscoach Louis van Gaal in de Telegraaf

Sommige beweringen hoor je zo vaak dat ze de status van een waarheid krijgen. De hardnekkigste in dit soort is: "een onterechte rode kaart!" Je gaat denken dat iedere arbiter naast de reguliere rode kaart ook altijd een onterechte rode kaart in zijn borstzak meedraagt.

Vorige week was het weer zover. Tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Nederland-Colombia kreeg onze Jeremain Lens een rode kaart. Hij duwde een Colombiaanse verdediger die hem buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter een onreglementaire trap had verkocht. Omdat de scheidsrechter die duw wel zag moest alleen Lens het ontgelden en stond Nederland na vijfendertig minuten met een man minder op het veld. Na de wedstrijd zei bondscoach Louis van Gaal tegen een verslaggever: "De rode kaart van Jeremain Lens was niet terecht." En aldus was er weer eens een onterechte rode kaart uitgedeeld.

Ik vermoed dat u geneigd bent Van Gaal gelijk te geven. Zo'n schop staat in geen verhouding tot een duwtje - bovendien begon die Colombiaan. "Die Colombiaan had rood moeten krijgen, maar de scheidsrechter zag niet wat hij deed." Precies, dat zei Van Gaal dus ook.

Maar over welk recht heeft de bondscoach het als hij de beslissing van de dienstdoende scheidsrechter 'niet terecht' noemt? Heeft hij het over het recht dat volgt uit de regels van het spel, dan is het een betekenisloze uitspraak. Want over dat recht beslist nu juist de scheidsrechter, die volgens de regels van het spel alleen mag fluiten voor een overtreding die hij ziet. Maar zelfs als Van Gaal het zou hebben over het recht van de grote beschikker, die alles ziet en dus ook de vuile trap van die Colombiaan, is de uitspraak tegenstrijdig. Want dan zou God de scheids afvallen en daarmee het hele menselijke spel, dat alleen kan bestaan als we het gezag uit handen geven aan een even beperkt wezen als wijzelf.

Maar kom op nou, hoor ik u protesteren, het is niet zó makkelijk als je denkt. Volgens bondsscheidsrechter Serdar Gözübüyük wel, die waarschuwde voor het gevaar van de voetbalanalist. "Geef mij ook zo'n teeveetje, dan heb ik het ook altijd goed gezien." Wat ik zeg. En laten we al het feilen van de mens dan ook wat meer met een menselijke blik bezien en minder met die van de camera.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden