Evan Rachel Wood als de robot Dolores Abernathy, niet langer boerendochter in amusementspark Westworld, maar los in de echte wereld.Beeld HBO

De SerieWestworld 3

De robotrevolutie is niet zo spannend meer

In het derde seizoen zijn de robots uit ‘Westworld’ uit het gelijknamige amusementspark ontsnapt. De echte wereld in. En ze willen wraak.

Het zou dit keer simpeler worden. Dat was de haast plechtige belofte van de makers van ‘Westworld’, nadat het tweede seizoen van de HBO-blockbusterserie nogal wisselend was ontvangen.

Het eerste seizoen – over amusementspark Westworld, waarin gasten zich in het Wilde Westen waanden – was nog veelgeprezen. De gasten werden bij aankomst verwelkomd door talloze, niet van echte mensen te onderscheiden robots, voorgeprogrammeerd om het hen volledig naar de zin te maken. In Westworld kon je, net als in een computerspel, verschillende verhaallijnen volgen – maar je kon er ook je bloeddorstige of seksuele behoeften straffeloos uitleven op de robots, de ‘hosts’.

Maar wat als die robots zelfbewustzijn ontwikkelen? En wat als hun kunstmatige intelligentie uitvogelt dat hun hele bestaan een leugen is, dat ze vast worden gehouden in Plato’s grot? Precies, dan komen die robots natuurlijk in opstand. En dat gebeurde, onder leiding van de host Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood). Met alle bloedige gevolgen van dien.

Soms onbegrijpelijk

Het tweede seizoen ging door op die opstand. We zagen hoe de kunstmatige intelligentie van de robots razendsnel evolueerde – tot telepathische eigenschappen aan toe. De hosts begonnen aan een tocht door de woestijn, richting het hemelse nirwana van ‘de cloud’. Ondertussen deed de eigenaar van het park er alles aan om zijn kapitaal veilig te stellen: de bergen data die hij van zijn gasten bleek te verzamelen.

En dan was er nog een trits aan verhaallijnen om de wereld van Westworld te verdiepen. Het was allemaal nogal veel. En ingewikkeld. En soms onbegrijpelijk.

Aaron Paul als de bouwvakker Caleb Nichols, die in het derde seizoen van ‘Westworld’ wordt gerekruteerd om de robots te assisteren in hun wraak.Beeld HBO

Het derde seizoen van Westworld begint in zekere zin opnieuw. De robots, nog altijd onder leiding van Dolores, zijn ontsnapt uit het park en los in de echte wereld, waar ze broeden op wraak. Maar hoe die wraak eruitziet, op wie, en hoe? En wie is de lispelende Serac, de man die aan de touwtjes blijkt te trekken van hen die dachten dat ze aan de touwtjes trokken? Wie is echt, wat is simulatie? Op basis van de eerste vier afleveringen kunnen we stellen dat Westworld geen eenvoudigere serie is geworden.

Technothriller

Maar dit derde seizoen is in ieder geval een frisse start. Die echte wereld is behoorlijk dystopisch – vol almachtige algoritmes, zelfrijdende auto’s, apps voor misdaadklusjes – maar ziet er tegelijkertijd fantastisch sexy uit. Denk ‘Blade Runner’, alleen schijnt hier soms de zon.

Er zijn nieuwe personages, zoals de getroebleerde Caleb (een sterke Aaron Paul), die als ‘goed mens’ wordt gerekruteerd om Dolores te helpen. Vincent Cassell speelt de bovengenoemde mysterieuze Serac. Verder is de hele sterrencast uit de eerdere seizoenen terug – van Ed Harris tot Jeffrey Wright – en komen de verhaallijnen van hun personages ook buiten het park weer langzaam samen.

De cast, het camerawerk, de actie – ze maken van Westworld wederom een heerlijke spektakelproductie. Maar nu het unieke concept van Westworld – robots en cowboys – is losgelaten, en nu de filosofisch-existentiële ondertonen zijn teruggeschroefd, blijft er een nogal gewoontjes aanvoelende technothriller over. De robotrevolutie is plots niet zo spannend meer.

Het derde seizoen van de HBO-serie ‘Westworld’ is nu te zien op Ziggo Movies & Series XL. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden