De Ring zorgt altijd voor ruzie

Je bent de koningin van de televisie of je bent het niet. Dus heeft Mies Bouwman alles in het werk gesteld om te zorgen dat een waardig programma de Televizier Ring wint. Want vorig jaar vond ze het maar een 'rare afgang'. Toen won het borrelpraatprogramma van Johan Derksen, 'Voetbal International', de felst begeerde tv-prijs van het land.

Dat kan nu eenmaal gebeuren als je de uitslag laat bepalen door sms'ende kijkers. Derksen en zijn voetbalvrienden hadden hun aanhang succesvol gemobiliseerd en zorgden voor een stunt. Mies was not amused. "Zorg dat er volgend jaar een voor iedereen begrijpelijke winnaar komt", droeg de tv-koningin organisator Avro op. Maar blijkbaar had ze niet veel vertrouwen in haar voormalig werkgever. Daarom gooide ze al haar televisie-autoriteit in de strijd om Ali B. en zijn muziekprogramma 'Op volle toeren' naar voren te schuiven. Ge-wél-dig vindt Mies de show waarin oud en jong talent samen werken. Ze maakte een filmpje om Ali te steunen. En Mies niet alleen; talloze BN'ers en zelfs de demissionair premier schaarden zich achter de rapper. Zo won Ali B., via een stemming op internet, de voorronde en werd hij genomineerd voor de Ring. Hij neemt het op tegen 'Wie is de Mol?' en 'The Voice'.

De lobby voor Ali - die qua intensiteit de campagne van 'Voetbal International' vele malen overtrof - schoot alle andere hoopvolle tv-gezichten in het verkeerde keelgat. Gordon, die met zijn make-overshow 'Hotter than my daughter' een serieuze gooi dacht te kunnen doen naar de prijs, haakte teleurgesteld af. Frans Bauer liet weten geen reclame voor zichzelf te willen maken - hij had wel makkelijk praten, want hij won de ring in 2004 met zijn real life soap. Dat leverde toen trouwens ook de nodige gefronste wenkbrauwen op. Jan Slagter van seniorenomroep Max, die met 'Dokter Deen' en 'Erica op reis' toch twee sterke troeven in handen had, was diep teleurgesteld. Hij gaf de schuld aan zijn achterban: die stemmen volgens hem liever met pen, papier en postzegel en daarom maakte hij met zo'n internetverkiezing bij voorbaat al geen kans. Cabaretier Marc Marie Huijbrechts - geen belanghebbende wat de Ring betreft - twitterde dat hij Ali weliswaar 'een vriendelijke jongen' vindt, maar 'nog geen Televizierring-materiaal'. 'Als Ali B. wint zou dat voor het tweede jaar op rij een blamage zijn.'

Genoeg chagrijn dus voor een geslaagd prijzengala, op 19 oktober in Carré. Zelfs als Ali B. niet wint en een van zijn concurrenten met de Ring aan de haal gaat, is er nog kans op een rel: terwijl iedereen druk was met Ali en Mies, wist nationaal dom blondje Britt Dekker zich tussen de genomineerden voor de Televizier Talent Award te wurmen. Britt, de vrouw die denkt dat Nelson Mandela een bekende Surinamer is en Matthijs van Nieuwkerk 32 jaar jong.

Nominaties
Tijdens het Televiziergala worden in vijf categorieën prijzen uitgereikt. In een voorronde op internet werden de genomineerden gekozen.

Gouden Televizier Ring:

- Ali B. op volle toeren

- The Voice of Holland

- Wie is de Mol?

Zilveren Televizier Ster (mannen)

- Matthijs van Nieuwkerk

- Jeroen van Koningsbrugge

- Ali B.

Zilveren Televizier Ster (vrouwen)

- Linda de Mol

- Yvon Jaspers

- Wendy van Dijk

Gouden Stuiver (kinderprogramma)

- Checkpoint

- Het Klokhuis

- Het Sinterklaas Journaal

Televizier Talent Award

- Britt Dekker

- Kim-Lian van der Meij

- Gerard Ekdom

De prijzen worden uitgereikt op 19 oktober.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden