De rimpelpoppenrover doet het goed op militair gebied

REDACTIE GROEN

Op defensieterreinen, per definitie niet toegankelijk voor publiek, doen ecologen meer dan eens bijzondere vondsten. Zoals afgelopen zomer, toen Arno Braam en Margreet Zwols op Infanterie Schietkamp (ISK) de Harskamp, een van die ecologische luilekkerlandjes, een mysterieuze grote, groene loopkever ontdekten. Het bleek te gaan om de Callisthenes reticulatus oftewel rimpelpoppenrover, een uiterst zeldzame loopkever die pas één keer eerder, in 1922 in Nederland was waargenomen - overigens op nog geen vijf kilometer van de huidige vindplaats.

Met toestemming van Defensie plaatste loopkeverdeskundige Hans Turin op het militaire oefenterrein een serie vangpotten, waarin hij 15 exemplaren ving. Uit de steekproef en de grootte van het terrein kon worden afgeleid dat de populatie rimpelpoppenrovers, door melige militairen - naar de klank van hun Latijnse naam - al snel omgedoopt tot 'kale reetkevers', dit voorjaar tenminste honderden tot misschien wel enkele duizenden dieren telde.

Het verspreidingsgebied van de soort loopt van West-Europa tot in Centraal-Azië, maar in Europa zijn vanaf 1850 in totaal slechts 220 waarnemingen bekend. De dichtstbijzijnde populatie rimpelpoppenrovers leeft in Noordoost-Duitsland, maar ook daar zijn ze na 1980 niet meer dan vijf keer gespot. Waarschijnlijk zijn de loopkevers altijd aanwezig geweest op het schietkamp, maar niet eerder ontdekt, omdat het gevaarlijke en ontoegankelijke terrein nooit door loopkeverdeskundigen is bezocht.

Het natuurbeheer en -onderzoek op oefenterreinen van Defensie wordt uitgevoerd door de Afdeling Buitenruimte van het Rijksvastgoedbedrijf. Behalve de zeldzame loopkever troffen ecologen van deze afdeling dit jaar in de Harskamp ook vijf territoria aan van de tapuit, een ernstig bedreigde vogelsoort.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden