De rijzende ster uit Limburg dooft

Ja, hij voelt zich echt meer Limburger dan Nederlander. De in opspraak geraakte VVD'er Mark Verheijen schaamt zich er niet voor. "Ik houd enorm veel van Nederland, natuurlijk. Maar als je ouder wordt en je wereld kleiner, dan val je toch terug op de gemeenschapszin van dat mooie Limburg." Het is dat Limburg en zijn tijd als politicus daar die de rijzende ster in de VVD nu in de problemen brengen.

Een groot talent met een rooskleurige toekomst binnen de liberale partij. Zo werd Verheijen door iedereen gezien. In 2012 maakte hij de overstap naar Den Haag, waar hij voor een nieuwkomer hoog op de lijst werd geplaats. Een Kamerzetel was gegarandeerd.

Alhoewel, nieuwkomer? Onder de rivieren maakte Verheijen al politiek furore als gemeenteraadslid in het Limburgse Grubbenvorst, terwijl hij met zijn 21 jaar nog in de collegebanken zat om zijn studie geschiedenis af te ronden.

Een bestuursfunctie bij de jongerentak van de VVD, gemeenteraadslid in zijn woonplaats Venlo, en op 29-jarige leeftijd al wethouder economische zaken. Niet veel later kwam hij in de Povinciale Staten en werd hij waarnemend voorzitter van de landelijke VVD. Voordat hij uiteindelijk in de Tweede Kamer belandde, was hij nog lid van de Gedeputeerde Staten in Limburg.

De beschuldigingen van fraude en corruptie uit die tijd lopen nu op. Vorige week bleek al dat Verheijen in zijn baan als Limburgs gedeputeerde duizenden euro's ten onrechte had gedeclareerd. Etentjes met dure wijnen, privé-uitgaven en VVD-campagnekosten werden, ten onrechte, bij de provincie gedeclareerd. "Ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos", liet hij weten in een reactie. Het was voor Verheijen geen reden het werk neer te leggen in ieder geval.

Dat veranderde toen een Limburgse zakenman woensdag aangifte deed van corruptie. Ondernemer Wout Heijmans zegt dat Verheijen zich in zijn tijd als wethouder in Venlo heeft laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, die ook in verband wordt gebracht met omkoping in de strafzaak tegen VVD'er Jos van Rey.

Heijmans is naar eigen zeggen tegengewerkt door Verheijen bij zijn poging een bioscoop te bouwen in Velden. Dat zou in het voordeel zijn van Van Pol, die weer een bioscoop bouwt in Venlo.

Een hoop namen, onderlinge contacten en talrijke beschuldigingen. Daarom nu de luwte. Die is geboden nu én de integriteitscommissie van de VVD én het Openbaar Ministerie onderzoek doen, vindt Verheijen. En dus legt hij zijn Kamerwerk tijdelijk neer. Daarmee komt zijn weg omhoog tot plotse stilstand en is zijn politieke carrière uiterst onzeker geworden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden