De rijontzeggingen stapelen zich op

Tussen onschuld en schuld zit vaak een kleine stap. De rechter ziet dat wekelijks.

Al zes jaar is de verdachte zijn rijbewijs kwijt. Ingetrokken door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Waarom, dat weet ook de rechter niet.

"Het CBR heeft u waarschijnlijk opgeroepen om een agressietraining of een cursus alcohol en verkeer te volgen, maar daar heeft u om wat voor reden dan ook geen gehoor aan gegeven. Feit blijft: u beschikt al een tijdlang niet over een rijbewijs", houdt de rechter de verdachte voor .

Daar heeft de verdachte zich de afgelopen jaren niet al te veel van aangetrokken. Herhaaldelijk troffen agenten hem achter het stuur aan. Dat zorgde telkens, los van het door het CBR ingetrokken rijbewijs, voor een aantal maanden ontzegging van de rijbevoegdheid.

In 2008 werd hij veroordeeld omdat hij met drank op was gaan rijden. Gevolg: weer een fikse ontzegging van de rijbevoegdheid.

En zo stapelden de rijontzeggingen zich op. De verdachte, zo vertelt hij, ziet intussen door de bomen het bos niet meer. Maar het CBR had hem, toen hij daar naar informeerde, bezworen dat het nu toch echt weer mocht, dat autorijden. Dus kroop hij achter het stuur.

Maar de agenten die hem vervolgens aanhielden stelden vast dat dat helemaal nog niet mocht. "Een paar uur later hielden ze u opnieuw aan", zegt de rechter. "Dat is van een hardleersheid die we niet vaak zien."

"Ik weet het", zegt de verdachte. "Maar mijn vriendin moest plotseling naar het ziekenhuis. Dat kon echt niet wachten. Anders was ik natuurlijk niet weer in de auto gaan zitten. Het was een noodsituatie. En zoals ik eerder zei: volgens het CBR mocht het."

Onzin, zegt de officier van justitie. "Als het zo is dat het CBR dat heeft gemeld, dan moet de verdachte maar met bewijzen komen. Het is helder wat hier gebeurt: meneer probeert rookwolken op te trekken. Maar zo werkt het niet. Hij is zo vaak achter het stuur gekropen en heeft zoveel rijontzeggingen opgelopen dat hij pas in december 2012 weer zou mogen rijden.

"Het is natuurlijk vervelend dat zijn vriendin naar het ziekenhuis moest, maar daar kan ook een ambulance of een taxi voor gebeld worden. Bovendien was er geen sprake van een levensbedreigende situatie."

Zo langzamerhand, vindt de officier van justitie, wordt het tijd voor een celstraf. Wat hem betreft moet de man vier weken achter de tralies.

Maar zo ver wil de rechter niet gaan. "We doen het als volgt. U krijgt een werkstraf van zestig uur. Daarbovenop geef ik u een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

"Gaat u opnieuw in de fout, dan gaat u achter de tralies. Daarnaast stort u 750 euro in het Fonds Slachtoffers. Want al die keren dat u toch achter het stuur kroop, reed u onverzekerd rond en bracht u daarmee anderen in gevaar.

"En tenslotte krijgt u een extra ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar. Dat betekent dat u tot december 2014 niet mag rijden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden