De rijken zijn een stukje armer geworden maar Dirk hoeft echt niet naar het UWV in Hoorn

Goede Tijden, Slechte Tijden

Marlise Hamaker

De Quote 500 had dit jaar beter een rood jasje kunnen krijgen. Want de rijken zijn een stukje armer geworden, blijkt uit de lijst der lijsten. En dat strookt niet met zo’n zwarte omslag met gouden en zilveren krulletters. Of zou het als rouwrandje bedoeld zijn?

Rood is in ieder geval wel de kleur op het bijgevoegde pamflet met het laatste nieuws: de val van hypotheekboef Dirk Scheringa, die in de officiële Quote-lijst nog op nummer 167 prijkt met een vermogen van 162 miljoen euro – de 500 lag al bij de drukker toen Dirk failliet ging. Nou ja, failliet. Dirk ’ik-heb-alleen-nog-maar-mijn-huis’ Scheringa zou ergens nog wat miljoenen hebben verstopt, aldus Quote. „Scheringa is per direct uit de Quote 500, maar hoeft echt niet naar het UWV in Hoorn.”

De crisis hakt erin, de meest vermogende families van Nederland bezitten volgens de 500 nu 17.798.000.000 euro minder dan vorig jaar. Dat is een onwaarschijnlijke hoeveelheid geld waar je bij het hardop uitspreken sowieso over struikelt. Maar als je vervolgens leest hoeveel ze nog over hebben, blijkt het alleszins mee te vallen: 127.219.000.000. Die armer wordende rijken hebben het zo slecht nog niet.

Al is de crisis natuurlijk nog niet voorbij. Dat weten ook de Oranjes, die hun vermogen het afgelopen jaar met 20 procent zagen slinken. De koninklijke familie behoort met 800 miljoen euro niet tot de miljardairs, en daalt twee plaatsen op de lijst naar nummer 25. Al is de schatting nog ruim, als we de Rijksvoorlichtingsdienst moeten geloven. Voor het eerst reageerde de RVD op de schatting van Quote: ,,Voor wat betreft het door u genoemde vermogen van 800 miljoen zal iedere aanpassing naar beneden de schatting dichter bij de werkelijkheid brengen.” Maar hoeveel ’naar beneden’ blijft de vraag.

De Oranjes moeten het dus met wat minder doen, net als entertainmentkoningen Joop van den Ende en John de Mol. Zij mogen zich nog miljardair noemen, maar kregen wel met enig verlies te maken. En ze ruilen van plek. Joop bivakkeerde vorig jaar nog op nummer 11, net achter John op 10. Dit jaar is het precies andersom, al verloren ze beiden. De een alleen dus wat meer dan de ander.

Voorlopig houdt de crisis nog wel aan, spannend dus hoe de lijst er volgend jaar uit gaat zien. Zullen de rijken hun huizen massaal in de verkoop moeten gooien om het hoofd boven water te houden? Zoals de Amerikaanse acteur Nicolas Cage, die het ene na het andere miljoenenpand probeert te verkopen. Waaronder een villa in Bel Air in Los Angeles waar hij oorspronkelijk 17,5 miljoen dollar voor vroeg, maar waarvoor het prijskaartje uiteindelijk zakte naar 9,5 miljoen dollar.

Daar kunnen Nederlandse sterren nog een puntje aan zuigen. Maar goed, die verdienen dan ook lang niet zo goed als hun Amerikaanse collega’s. Acterend Nederland vind je sowieso nauwelijks in de Quote 500 terug. Of je moet types als programmamaker Reinout Oerlemans meetellen, die het heel keurig doet op nummer 350 met 72 miljoen. Hij is immers toch als acteur begonnen, in ’Goede Tijden, Slechte Tijden’. Wat overigens ook voor deze Quote 500 een hele aardige titel zou zijn geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden