De rijke held en Wall Street

The Dark Knight Rises
Regie: Christopher Nolan. Met Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Anne Hathaway, Tom Hardy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt en Morgan Freeman. In 189 bioscoopzalen.

Batman heeft de kredietcrisis ontdekt, en het verschil tussen arm en rijk. In het sluitstuk van Christopher Nolans Batman-trilogie, die in 2005 van start ging met 'Batman Begins', en in 2008 een vervolg kreeg met 'The Dark Knight', levert die revelatie wel een vreemde spagaat op. Bruce Wayne alias Batman is steenrijk. De grote redder van Gotham City woont op een landgoed met een butler: Wayne Manor, en heeft een eigen zakenimperium: Wayne Enterprises.

Als de heerlijke nieuwe Catwoman, gespeeld door Anne Hathaway, hem op een dag besteelt en uit zijn sluimer wekt, spreekt ze hem toe als een soort afgezant van Occupy Wall Street. 'There's a storm coming, Mr. Wayne', fluistert Selina Kyle alias Catwoman. 'Jij en je vrienden kunnen je maar beter opmaken voor problemen. Want als het zover is, zullen jullie je allemaal afvragen hoe je op zo'n grote voet hebt kunnen leven en zo weinig hebt kunnen overlaten voor de anderen.'

Catwoman stelt Batmans fortuin ter discussie, ze stuurt zelfs aan op zijn bankroet. En daar blijft het niet bij. Batmans aartsvijand, de gemaskerde Bane, valt met zijn terroristische bende de aandelenbeurs binnen. Effectenhandelaren worden als gijzelaars achterop motoren gebonden, als levende schietschijven.

Is het heus? Worden de criticasters van Wall Street hier gelijkgesteld aan terroristen die uit zijn op de ondergang van Gotham City, de stad die fonkelend in de nacht meer dan ooit lijkt op New York?

De grootste spektakelfilm die ons deze zomer vanuit de Hollywoodheuvels bereikt, is deels met superdeluxe Imax-camera's opgenomen, en oogt blits in de volle scherpte en breedte van de Imax-bioscoop, maar heeft ook een nogal conservatieve onderstroom. Misschien ligt het aan de nauwe banden tussen Hollywood en Wall Street. Nolans vorige Batman-film 'The Dark Knight' leverde wereldwijd meer dan een miljard dollar op. 'The Dark Knight Rises' - gemaakt met een budget van 250 miljoen dollar - moet ook zoiets gaan bewerkstelligen. Batman en Wall Street hebben elkaar nodig.

Ondertussen is de terugkeer van 'de Batman', zoals hij steevast wordt genoemd, gewenst. Michael Caine die een ontroerende rol speelt als trouwe bediende en surrogaatvader, stimuleert zijn protegé om na het nodige drama het zelfverkozen kluizenaarschap op te geven, en weer te gaan leven. Natuurlijk kijkt iedereen uit naar het moment waarop de afgetrainde Britse acteur Christian Bale zich weer in het zwarte rubber hijst, en met fladderende cape achter de terrorist aan gaat die met een neutronenbom de stad wil uitmoorden.

Het is een aloud kat-en-muisspel dat met een opmerkelijke ernst wordt gebracht, en waarmee Nolan op een wat volwassener publiek mikt dan bijvoorbeeld zijn collega van het recente tieneravontuur 'The Amazing Spider-Man' - ook een film over een weesjongen die uitgroeit tot superheld.

Nolan - die met zijn broer het script schreef en met zijn vrouw produceerde, en er als 'blockbuster'-regisseur dus uitzonderlijk genoeg een soort familiebedrijf op nahoudt - stelt wel vragen over de heldenstatus en gevoelens van angst en hoe die te overwinnen. Het maakt Nolans Batman-film interessanter dan het reguliere Hollywood-vertier dat vaak ergens op highschool-niveau blijft steken. Althans, tot het moment dat ook in 'The Dark Knight Rises' de geluidsband bijkans onploft van al het geraas, en het verhaal na bijna drie uur wordt gesmoord in pathetiek. "Een held kan ook iets simpels doen", leert Batman, "zoals een jas om een jongetje heen slaan, zodat hij weet dat de wereld niet is vergaan."

Emoties waren nooit het sterkste punt van de Britse Hollywoodregisseur die als producent alweer aan een nieuwe klus werkt: de Superman-film 'Man of Steel' die klaargestoomd wordt voor de zomer van 2013. Geschat budget: 175 miljoen dollar. Aan de Batmannen, Supermannen en Spidermannen van deze wereld gaat de kredietcrisis rustig voorbij. Wie weet zijn ze in tijden van tegenspoed wel extra in trek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden