De revanche van het chocoladebroodje

KLEIS JAGER | KLEIS JAGER

Jean Sarkozy, de zoon van de oud-president, noemde hem ooit Jean-François Copié. Waarmee hij maar wilde zeggen dat Copé wel erg op zijn vader leek.

Er zit veel waars in die waarneming. Copé (48) heeft altijd een voorbeeld genomen aan de man die tien jaar de toon aangaf in de UMP, een verbond van gaullisten, centristen en liberalen. Zo kan Copé net zo misprijzend als Sarkozy uithalen naar 'de weldenkende elite in Saint-Germain des Prés', de Franse versie van de grachtengordel.

Sarkozy wilde hem in 2007 toen hij het Elysée had veroverd geen minister maken. "Copé wordt minister van... Meaux" zei hij pesterig, met een verwijzing naar de stad waar Copé al jaren burgemeester is. De twee sloten later een akkoord, toen Sarkozy verzwakt was door slechte peilingen en Copé de parlementaire fractie van de UMP aanvoerde. Copé zou de partij gaan leiden en in ruil daarvoor Sarkozy steunen in diens strijd om herverkiezing. "Ik ben alleen geïnteresseerd in de verkiezingen van 2017", zo overtuigde hij de president.

In zijn boek 'Manifest voor een rechts zonder complexen', eist Copé nadrukkelijk de erfenis op van de betreurde leider. In de afgelopen weken beloofde hij zelfs dat hij zich terugtrekt voor de presidentsverkiezingen in 2017 als Sarkozy terugkeert.

Dat is niet waarschijnlijk, maar het werkte wel. Copé's tegenstander bij de interne verkiezingsstrijd, oud-premier Fillon, zou met gemak gaan winnen zo werd voorspeld. Maar de partijleden willen, zo wist Copé zeker, iets anders dan het prudente centrisme van Fillon. Copé won inderdaad het pleit, zij het met het kleinst mogelijke verschil.

Copé, meermalen minister en de drijvende kracht achter het Franse boerkaverbod, was nooit erg geliefd. Omdat hij bekend staat als een ambitieuze, beetje arrogante oud-leerling van de elitaire bestuursschool ENA. Hij werd de risee van media en politiek toen hij het in de campagne had over 'anti-blankracisme'.

Hij doelde op discriminatie van autochtonen door allochtonen. Als voorbeeld noemde hij een jongetje dat van zijn pain au chocolat (een chocoladebroodje) werd beroofd door islamitische leeftijdgenoten.

Hij vist in troebel water, zo klonk het overal. Moslims deelden op straat bij wijze van protest chocoladebroodjes uit. Hij verloochende zijn afkomst werd zelfs gezegd, omdat zijn joodse vader de oorlog overleefde op een onderduikadres. Copé, immer zelfverzekerd, gaf geen krimp.

De uitslag is dus ook een beetje de revanche van het chocoladebroodje, al is hij dan 'een breekbare leider van een verkruimelde partij', aldus de krant Le Monde. Gisteren beloofde hij er alles te zullen doen om de eenheid van de UMP te bewaren. De vraag is of hem dat gaat lukken. Fillon beraadt zich op zijn politieke toekomst en wees het aanbod van Copé om zijn vice-voorzitter te worden af.

In het nieuws omdat...
...Jean-François Copé de race om het leiderschap van de Franse oppositiepartij UMP won met 98 stemmen verschil.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden