De resultaten van de EU-top

* De Europese regeringsleiders hebben op vrijdag en zaterdag op hun top in het Spaanse Barcelona gesproken over sociale en economische hervormingen. De voornaamste afspraken:

De EU-landen gaan iets meer hulp aan de arme landen geven. Maar ze legden niet vast wanneer zij hun oude internationale verplichting in gaan lossen om 0,7 procent van hun nationale inkomen daaraan uit te geven. Elf van de vijftien lidstaten zitten daar nu ver onder.

In 2004 moeten alle bedrijven zelf een energieleverancier kunnen kiezen. De energiemarkt voor huishoudens komt nog niet vrij.

De EU voert in 2004 een minimale energiebelasting in. Dat moet het energieverbruik afremmen en dus ook de uitstoot van broeikasgassen.

Ook in 2004 hopen de EU-landen samen de controle over hun luchtruimen te regelen. Frankrijk heeft nog veel bezwaren.

Langer werken moet worden aangemoedigd om de pensioenen betaalbaar te houden.

De regeringsleiders bevestigen het besluit dat de unie een eigen communicatiesatelliet, Galileo geheten, gaat bouwen.

Alle landen gaan proberen in 2010 drie procent van hun nationaal inkomen aan wetenschappelijk onderzoek uit te geven. Het bedrijfsleven betaalt het leeuwendeel.

De landen willen om meer vrouwen aan het werk te krijgen kinderopvang stimuleren. Maar Nederland wist te bereiken dat er geen streefcijfers afgesproken zijn hoeveel plaatsen een land in 2010 moet hebben.

Over twee maanden moet er echt een Europees patent zijn. Eerdere deadlines lapten de EU-landen aan hun laars.

De presidentsverkiezingen in Zimbabwe zijn niet eerlijk verlopen. De EU dreigt met nieuwe sancties.

De Unie steunt het vredesinitiatief voor het Midden-Oosten van de Saoedische kroonprins. Ze veroordeelt het terrorisme en het ,,excessieve geweld van Israël''.

De unie blijft proberen de Navo-vredesmacht in Macedonië te vervangen door een EU-vredesmacht. Dan moeten er eerst wel afspraken zijn over wanneer de EU gebruik mag maken van de faciliteiten van de Navo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden