De Republikeinse partij

Houd de staat klein, vinden de Republikeinen. Houd vooral het deel ervan dat in Washington huist kort. Maar laat die staat wel christelijke waarden opleggen.

De Republikeinse Partij staat ook wel bekend als GOP, de Grand Old Party. Bij deze benaming past hun partijlogo: de olifant. In de negentiende eeuw tekende een cartoonist een olifant om de Republikeinen te symboliseren. ’Dat is zo gek nog niet’, dachten ze, ’een olifant is waardig, sterk en intelligent.’ Sindsdien is het olifantje hun mascotte.

De Republikeinse Partij werd in 1854 opgericht en leverde achttien presidenten aan de VS. Op het moment is de partij in de minderheid in zowel de Amerikaanse Senaat als het Huis van Afgevaardigden.

De partij keert zich tegen een te grote staatsinmenging. Op sociaal-economisch gebied wil de partij zoveel mogelijk ruimte laten voor marktwerking met particuliere, lokale initiatieven.

De Republikeinen willen de belastingen dan ook laag houden. Staatsbemoeienis is ’socialistisch’, ruimte voor ontplooiing van particuliere activiteit is ’de Amerikaanse manier’. Een verplichte algemene zorgverzekering voor alle Amerikanen vindt dan ook geen steun bij de Republikeinse presidentskandidaten.

Republikeinen willen over het algemeen meer macht bij de deelstaten leggen dan bij de overkoepelende federale overheid.Een ander kenmerk van de partij is het sociaal conservatisme. In morele vraagstukken als abortus, euthanasie en het homohuwelijk nemen Republikeinen doorgaans met trots conservatieve standpunten in.

Veel orthodoxe christenen stemden de afgelopen jaren voor de Republikeinse presidentskandidaten. Met een kandidatenveld waarin enkele zeer gelovige Democraten en in christelijke ogen ’verdachte’ Republikeinen zitten is het echter zeer de vraag of zij in 2008 de doorslag zullen geven op de manier zoals ze dat de afgelopen twee keer voor George W. Bush hebben gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden