De rentree van Marianne Vos werd overschaduwd door de affaire rond Froome

Marianne Vos. Beeld ANP

Marianne Vos was zichtbaar geïrriteerd dat ze haar sport moest verdedigen in de voorbereiding op de Scheldecross.

Het ene moment ben je als Marianne Vos het middelpunt van een ploegenpresentatie en vervolgens ben je als lid van de atletencommissie van de UCI uitgesproken kritisch over Chris Froome. In de strandclub van Sint Anneke op de Antwerpse Linkeroever wordt met aandacht geluisterd naar wat de beste renster van de laatste 15 jaar te vertellen heeft.

Nog een paar uur te gaan tot het startschot van de Scheldecross. Vos heeft ‘lichte kriebels van de spanning’, merkt ze op. De veldrit in Antwerpen markeert haar rentree in de modder. “Het is na een periode van rust en opbouwen altijd weer even spannend waar je staat.” Olympische, wereld- en nationale titels ten spijt, die eerste opwinding voor een wedstrijd verdwijnt nooit, bekent de 30-jarige routinier uit Babyloniënbroek.

Vos kiest voor hetzelfde traject. Vorig jaar won zij acht van de tien veldritten. Alleen die ene, de hoofdprijs, ging aan haar neus voorbij. “Mijn doel is hetzelfde. Ik wil straks in eigen land (Valkenburg, red.) die wereldtitel pakken.” Er is nog wel wat werk te verzetten voor het zover is, weet de Brabantse. Vos eindigt zaterdag als achtste in haar eerste veldrit van dit winterseizoen. “De top is veel sterker en breder dan vorige jaren”, tempert zij de verwachtingen. Niemand die echter twijfelt dat de Nederlandse binnen twee weken haar vormpeil naar winstrijpe perspectieven heeft getild.

Vos is de enige die deze ochtend geen knalgroen teamshirt uit haar eigen kledinglijn draagt. De Europese en nationale titel hebben voorrang op haar tenue. Eigenlijk zou het deze zaterdag om de nieuwe sponsor van haar ploeg gaan. Het is allemaal bijzaak. De affaire Froome werpt een schaduw over de ploegenpresentatie. Vos: “Het is de zoveelste klap voor de wielersport.”

Stille wens

De Britse renner zit in het verdachtenbankje vanwege dopingaantijgingen. Vos ziet het met lede ogen aan. “Wat de uitkomst ook zal zijn, het is weer een geval. Dit valt aan het grote publiek niet zondermeer uit te leggen. Vooral nu ben je als sport gebaat bij openheid.”

Vos had de stille wens dat de wielersport onderhand wel het een en ander had geleerd van alle dopingaffaires van de voorbije jaren. Helaas, zegt zij. “Ik hoop niet dat dit betekent dat wij weer een paar stappen terugzetten. Sommigen blijven de grenzen opzoeken of de boel belazeren. Ik weet niet of dat hier het geval is, maar dit heeft wel alles te maken met het uitblijven van een cultuuromslag.”

Het nieuws onlangs dat Lance Armstrong de Ronde van Vlaanderen in het voorjaar als gast zal aandoen en er mag spreken staat niet los van de zaak-Froome, oordeelt de renster kritisch. “Waarom moet deze man op een voetstuk? Het is schadelijk voor de sport. Iemand die niet clean reed, verdient dit niet. Het is buiten dat een slecht signaal naar de jeugd. Zo lijkt het alsof het loont om het verkeerde pad op te gaan.”

De irritatie is hoorbaar in Vos’ stem. Liever had ze gesproken over haar veldritseizoen en de voorjaarsklassiekers. Nu staat ze als lid van de atletencommissie noodgedwongen haar sport te verdedigen. Vos’ ploeggenoten houden zich wat verderop warm met thee. Aan een ploegenpresentatie denkt ondertussen niemand meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden