De rente is laag, de krapte is nijpend, dus de huizenprijs schiet omhoog

Een koophuis in Bloemendaal, enkele jaren geleden. De gemiddelde verkoopprijs is daar nu 775.770 euro. Beeld ANP
Een koophuis in Bloemendaal, enkele jaren geleden. De gemiddelde verkoopprijs is daar nu 775.770 euro.Beeld ANP

Steeg de spaarrente maar net zo snel als de huizenprijzen, zou je als spaarder bijna verzuchten. In een jaar tijd zijn de koopwoningen in Nederland 9,5 procent duurder geworden. 

Dat is de grootste stijging sinds 2001.  Spectaculair, al waren eind jaren negentig stijgingen met dubbele cijfers heel normaal.

Doordat de prijzen van huizen met 9,5 procent omhoog zijn gegaan, liggen de prijzen weer in de buurt van die van voordat de financiële crisis in 2008 uitbrak. Toen bereikten de woningprijzen hun piek,  om vervolgens tot een dieptepunt te dalen in juni 2013. Ten opzichte van die piek is het prijsniveau nu nog 1 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 26 procent hoger.

In Amsterdam en Utrecht zijn de huizen alweer duurder dan op het hoogste punt tien jaar geleden. In 2017 betaalden kopers daar gemiddeld respectievelijk 407.000 en 307.000 euro voor een woning. Bezichtigingen met meer dan twintig kandidaten zijn daar geen uitzondering. 

Uitschieters

Is de hoofdstad de duurste gemeente om een huis te kopen? Nee, in Amstelveen, Ouder-Amstel, Landsmeer, Noordwijk, De Bilt, Laren, Gooise Meren, Bergen en Rozendaal ligt de prijs een stuk hoger. Maar de huizen zijn daar doorgaans ook wat groter en vaak omgeven met meer groen. Dan zijn er nog de twee uitschieters: Wassenaar en Bloemendaal met een gemiddelde verkoopprijs van 705.000 en 775.770 euro.

Een belangrijke reden dat de woningmarkt zo aantrekt is de historisch lage rente. Daardoor is het gunstig om nu een hypotheek af te sluiten. Bovendien zijn de afgelopen jaren mensen soms langer dan ze wilden in een huis blijven wonen, omdat ze het in de crisisjaren niet verkocht kregen voor een knappe prijs. Nu zien ze wel kans te verhuizen.

Er is nog een belangrijke reden voor de gekte op de woningmarkt. Er worden veel te weinig woningen gebouwd. Er zijn jaarlijks 70.000 tot 80.000 woningen nodig om de groei van het aantal huishoudens bij te benen. Er worden er 40.000 tot 50.000 gebouwd. Projectontwikkelaars durfden het tijdens de crisis niet aan om huizen te bouwen. Veel bouwbedrijven zijn failliet gegaan en veel bouwvakkers ontslagen.

Afname

Opvallend is dat in de eerste twee maanden van dit jaar minder woningen zijn verkocht dan in januari en februari 2017. Volgens de nieuwste cijfers van het Kadaster wisselden vorige maand ruim 16.000 woningen van eigenaar; dat is 9,1 procent minder dan een jaar geleden. In januari daalde het aantal verkopen met 3,1 procent.

De huizenverkoop liep afgelopen maand in vrijwel het hele land terug. Alleen Drenthe liet een lichte stijging zien van 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de provincie Utrecht nam de verkoop met bijna 13 procent het hardst af. De twee-onder-een-kapwoningen waren slecht te verkrijgen, want daarvan zijn er afgelopen maand bijna 17 procent minder verkocht dan een jaar eerder.

Met name appartementen in de Randstad en andere woningen voor starters worden schaarser. Makelaarsvereniging NVM waarschuwt al langere tijd dat het aanbod op de woningmarkt slecht aansluit bij de vraag. De NVM verwacht dit jaar 5 tot 8 procent minder huizen te verkopen dan in 2017. Het woningtekort zal door een gebrek aan nieuwbouw zelfs toenemen tot een record van 200.000 woningen, schat de NVM.

Experts verwachten wel dat op gegeven moment de vraag weer wat afneemt en dus ook de prijzen stabiliseren of dalen. Dat zal gebeuren als de hypotheekrente stijgt. Dan kunnen mensen minder uitgeven aan een woning. Het huizentekort is daarmee niet opgelost, want de Nederlandse bevolking blijft groeien. Ook zijn mensen vaker alleenstaand en wonen ouderen langer thuis. Dus de noodzaak om zo snel mogelijk veel huizen bij te bouwen blijft.

Lees ook:

In West- Europa stegen alleen in Portugal en Ierland de huizenprijzen harder dan in Nederland

En: De huizenprijzen in Amsterdam zijn iets minder de lucht in gegaan, maar hoog blijven ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden