De rel over de 'quenelle': een antisemitisch gebaar?

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Racismebestrijders en Franse politici klimmen massaal in de gordijnen om een armgebaar. De Franse stervoetballer Nicolas Anelka vertoonde de geste zaterdag op een Brits veld, na het scoren van een doelpunt. Zo zette hij zichzelf te kijk als antisemiet, vinden de critici.

Steen des aanstoots is de 'quenelle'. Bij dit gebaar wijst één arm schuin naar beneden, terwijl de andere hand op de gestrekte arm rust. Critici zien het als 'omgekeerde Hitlergroet'. De Franse minister van sport Fourneyron repte op Twitter over een 'antisemitisch nazi-gebaar', een 'weerzinwekkende provocatie'.

De Engelse voetbalbond onderzoekt het voorval. Als Anelka's arm 'discriminatoir' wordt bevonden, mag de sporter vijf wedstrijden niet meer meedoen.

Het omstreden gebaar floreert al jaren op internet, in vele variaties. Sommige foto's op het web zijn onschuldig, zoals die van de gebarende poppen Asterix en Obelix. Andere, waar de geste wordt uitgevoerd voor de poorten van Auschwitz, willen duidelijk choqueren.

Van oorsprong is 'quenelle' een culinaire aanduiding voor een ovaalvormig toefje puree of mousse. In 2005 muntte de Franse cabaretier Dieudonné de term voor het zelfbedachte armgebaar. De komiek staat bekend als antisemiet, dus de associatie met de Hitlergroet ligt voor de hand. Bovendien poseerde Dieudonné met het gebaar op een poster van de 'antizionistische lijst'. Met die partij deed hij in 2009 mee aan de Europese verkiezingen. Zijn doel: "Een quenelletje diep in de aars van het zionisme steken". Dieudonné zegt dat de quenelle inmiddels meer een symbool van verzet is geworden tegen de gevestigde macht. Fans doen de quenelle vooral om Dieudonné, vervolgd voor discriminatie, te steunen.

Voetballer Anelka laat op Twitter weten dat ook hij alleen steun wilde betuigen aan zijn vriend Dieudonné. Hij verwijt de minister van sport dat ze een valse polemiek creëert en dat ze 'niet snapt wat het gebaar echt betekent'. "Mensen, laat je niet gek maken door de media", twittert de sporter. "Natuurlijk ben ik geen antisemiet, en ook geen racist."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden