Faillietreisbureaus

De reisbranche krijgt klappen in de frontlinie van de coronacrisis

D-reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, is failliet verklaard.  Beeld ANP / Hollandse Hoogte / Arie Kievit
D-reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, is failliet verklaard.Beeld ANP / Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Een kwart van de medewerkers in de reisbranche hield aan de pandemie een ontslagbief over. Bijna een op de drie reisondernemingen vreest failliet te gaan.

De coronacrisis heeft de reisbranche in de hoek gezet waar de hardste klappen vallen. De pandemie heeft bijna een kwart van de mensen die werkzaam zijn in de reissector hun baan gekost. Dat blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek van kennisbank Reiswerk. In het afgelopen jaar verloor 23 procent van de medewerkers in de Nederlandse reiswereld zijn baan en moest 90 procent van de reisorganisaties met meer dan tien werknemers afscheid nemen van personeel.

Bijna de helft van de reisondernemingen houdt rekening met een ontslagronde en ruim 30 procent vreest een faillissement. “De kaalslag is heel dramatisch en duurt ook lang”, zegt Esther Gathier, manager bij Reiswerk, dat zich het arbeidsmarktfonds voor de reissector noemt. Volgens Gathier had de situatie nog erger kunnen zijn. “Zonder de steunmaatregelen van de overheid zaten we nu op heel andere cijfers.”

In negen maanden tijd daalde het aantal medewerkers in de sector van bijna 15.000 naar 11.500. Daarbij gaat het nadrukkelijk om medewerkers van reisorganisaties en niet van bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen.

Zorgwekkend beeld voor de reisbranche

De gedwongen uittocht van personeel in de branche komt bovenop het nieuws, eerder deze week, over D-reizen. Het moederbedrijf van het bekende reisbureau ging failliet, waardoor 1150 banen dreigen te sneuvelen. Dat aantal is in het onderzoek van Reiswerk niet meegenomen. Maar ook zonder het bankroet van D-reizen laten de resultaten van het onderzoek een zorgwekkend beeld voor de reisbranche zien.

Binnen de economie is deze sector – samen met de evenementenbranche – het hardst getroffen door de beperkende maatregelen om het virus in te dammen. Er mag al zo’n vijftien maanden niet of nauwelijks naar andere landen worden gereisd.

De grootste groep gedupeerden zijn medewerkers met een tijdelijk contract. 56 procent van deze arbeidsovereenkomsten werd niet verlengd. Van de jonge medewerkers onder de 25 jaar verloor bijna de helft zijn baan. Vooral mensen met een baan op de afdeling advies en verkoop moesten het veld ruimen door bezuinigingen. Functies in de data-analyse en banen die te maken hebben met juridische zaken bleven nog buiten schot. Het aantal mensen dat koos voor een nieuwe baan in de reiswereld daalde ook, met 55 procent.

Terecht in het onderwijs

De ontslagen medewerkers uit de reisbranche kunnen over het algemeen goed terecht in andere branches, weet Esther Gathier van Reiswerk. “Ze hebben veel ervaring met klantcontact en ze hadden vaak coördinerende functies. In de commerciële dienstverlening, de detailhandel, het onderwijs en de zorg is veel vraag naar zulke mensen.”

Een nieuwe bloei van de reiswereld is nog niet in zicht. Jos Klerx, sectorspecialist recreatie bij de Rabobank, ziet vooral het gebrek aan vooruitzicht als grote hindernis naar betere tijden. “Als de tweede zomer sinds corona ook mislukt, kan het heel heftig worden. Er is nog geen enkel perspectief dat we deze zomer mogen reizen. De branche heeft het heel zwaar.”

Corona is niet de enige oorzaak. Ook het gemak van zelf online reizen boeken heeft veel arbeidsplaatsen overbodig gemaakt. Tussen 2007 en 2014 hield het internet meedogenloos huis onder het personeel van fysieke reisbureaus. Het aantal medewerkers dat zich richt op directe klantcontacten daalde volgens cijfers van Rabobank in die jaren van 68 procent naar 38 procent. In september 2019 telde Nederland nog zo’n 730 fysieke reiswinkels. Daar zaten de 285 agentschappen van D-reizen nog bij.

Tekenend voor de huidige situatie is volgens Klerx de ongekende vraag naar campers en caravans. Daarvan werden in de eerste maanden van dit jaar een recordaantal verkocht, berichtte de Bovag woensdag. “Met een camper of caravan ben je flexibel. Bungalowvakanties worden ook veel geboekt. Mensen kiezen voor zekerheid binnen de huidige onzekerheid.”

Lees ook:

Moederbedrijf van D-reizen bezwijkt door corona

Reisbureau D-reizen heeft de crisis niet overleefd. Het verdienmodel van het bedrijf was ook wat gedateerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden