DE REISBLADEN

Een gloednieuwe drieboogs tunneltent van een van Nederlands oudste tentenwinkels (Carl Denig) is door het tijdschrift Op Pad uitgeroepen tot de tent van het jaar: de Taurus, 'lekker allround', met veel ruimte (220x125) en een mooi gewicht (3,2 kilo), een riante luifel, doordachte ventilatiemogelijkheden, goed bestand tegen de weersomstandigheden en een milieuvriendelijk kleurtje (groen). De prijs is f1275,-, dat wel.

Naast heel veel tentennieuws brengt het ANWB-tijdschrift onder meer een reportage over de Tour de Monte Rosa, de 'Ronde van Vlaanderen' onder de wandeltochten: acht bergpassen en één vierduizender op de Zwitsers-Italiaanse grens: 'Het zigzaggende pad is zo aangelegd dat je op de zig hoogte wint en op de zag een beetje uit kunt rusten.' Verder beschrijft het blad een voetreis door Peru, een fietstocht op Mallorca en een kanoavontuur op de Franse Allier tussen Vichy en Nevers.

Margreet de Boer, minister van Vrom, is in haar leven twee keer met het vliegtuig op vakantie geweest, maar dat is al weer een jaar of twintig geleden. Ze is er niet tegen. “Ik zeg niet: Gij zult niet vliegen. Ik zeg alleen: Doe het met mate. Twee, drie keer per jaar met het vliegtuig is een zware belasting voor het milieu”, vertelt ze aan het ANWB-vakantiemagazine Reizen.

Toerisme is belangrijk, vindt ze, “en niet alleen vanwege de ontspanning van mensen, want dat kan ook op andere manieren. Maar kennismaken met andere landen en culturen maakt dat de stabiliteit in de wereld vergroot wordt. In het verleden is er veel ellende ontstaan omdat we andere landen niet begrepen. Kennismaken met andere landen is heel zinnig”, aldus de minister, die Denemarken haar favoriete vakantieland noemt - naast Drenthe.

Het blad brengt onder het motto 'Actief' reportages over een fietsreis naar het Ca-nal du Midi in Zuid-Frankrijk ('De brede sloot is van ver te herkennen aan de bomenrij die er als een windwerende tunnel overheen hangt), een voettocht over het dak van Italië (het steenbokkenparadijs Gran Paradiso) en wandelen door druipsteengrotten in Sauerland. De actiefste reporter van het blad bezocht een van de 'enerverendste hoofdsteden van de wereld': Bangkok.

De hoofdredacteur van de Kampeer & Caravan Kampioen maakt zich kwaad over plannen om 'voor alles' maar geld te vragen. Als het aan 'onze' minister van verkeer en waterstaat ligt, 'gaan we helemaal terug naar de Middeleeuwen'. Tolheffing op de Nederlandse wegen (rekening rijden), de prijsverhoging die de NS in petto heeft en de entreeheffing voor het bezoek aan bossen en natuurgebieden doen de KCK-chef uitroepen: “Hebben we in ons land dan helemaal geen 'allemansrecht' meer?” Als de tol ons lot wordt, waarschuwt hij, kunnen we Nederland als vakantieland wel afschrijven. Dat heeft het blad zelf nog niet gedaan; het maakte reportages over jonge bevers in de Biesbosch, Bambi in de Gelderse Poort, lammetjes in Orvelte en een kraamveld van kalverende heckrunderen, veulens werpende konikpaarden en hoogzwangere edelherten in de Oostvaardersplassen.

De meeste plaats in KCK wordt ingeruimd voor een multitest van tenten - hagelnieuw, lekkend, al of niet met uitbouwtjes en mét of zónder haringen. Een gepensioneerde ingenieur heeft bedacht dat je een tent ook kunt vastzetten door een paar ankers in de grond te draaien en een basislijntje te spannen. Zelfs dat draaien hoeft geen kracht te kosten: de ingenieur doet het met een soort boormachientje. Nu nog een bedrijf dat het idee in productie wil brengen.

Grasduinen meldt - in een nieuw jasje gestoken - dat het 'eindelijk' lente is: een wat misplaatst cliché, want dat is het al bijna vanaf kerst. Dat Nederland in deze tijd op z'n mooist is, is wel waar. Neem de Zaanstreek, ingeklemd door rommelige gebieden. Het 'avontuurlijke jongensgevoel' is er verdwenen, het ruikt niet meer naar van alles ('een mengeling van frisse lucht en maïzena, cacao en lijnolie'), maar voor fietsers is het nog steeds een paradijsje. Daarnaast raadt het tijdschrift een bezoek aan het gebied langs de Linge aan ('nergens in Nederland begint de lente zo laaiend en intens als in de Betuwe') en een bloesemtocht in Limburgs Mergelland en de Belgische Voerstreek. En verder beschrijft Grasduinen Transsylvanië, één groot openluchtmuseum in Roemenië. 'De ambachtslui, de jeugd, de dominee, de klokkenluider, de organist, ze zijn allemaal vertrokken naar Duitsland. Alleen wij, de ouden en de zieken, zijn achtergebleven', zeggen enkele inwoners. Om er met een traan in de ooghoek aan de reisjournalist aan toe te voegen: 'Nergens is het zo mooi als hier. Vertel u ze dat maar, als u weer thuis bent.'

Voyager maakte een zwerftocht over La Ruta Maya door Midden-Amerika. Dat is geen weg langs alle blootgelegde Maya-steden (die is er nog steeds niet, veel ruïnecentra liggen zeer afgelegen), maar meer een verzamelnaam voor gebieden waar de Maya-invloed is waar te nemen - in Zuidoost-Mexio en in Honduras, Guatemala, Belize en El Salvador. Cultuur van de Indianen, oerwouden, vogels, vulkanen, koraalriffen, tropische stranden, oude steden. La Ruta Maya is volgens de reportage een van de veelzijdigste reisbestemmingen op aarde.

Voyager 'banjert' verder over de Cambrian Way in Wales, met 440 km bijna de langste wandelklassieker in Groot-Brittannië. Het is een tocht back to basic, met een gedetailleerde kaart, een kompas en - omdat het geen route is langs dorpjes en pubs, maar over velden en door moerassen - een satellietnavigator en een mobiele telefoon: 'Die kant uit, daar moet het pad liggen.' Goede wandelconditie en ervaring met kaart en kompas is nodig, onderweg valt er weinig te eten of te drinken - alles meenemen dus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden