DE REISBLADEN

Soms is ie al bij de boeking op het reisbureau te reserveren. Soms helpt het om al héél vroeg (drie uur van tevoren) in te checken en er speciaal naar te vragen.

Maar een stoel met beenruimte blijft in een vliegtuig een luxe, die niet aan een ieder is gegeven. In het maart-nummer van het ANWB-vakantiemagzine Reizen (¿8,95) verklapt Saskia van Zwieten de ideale vliegtuigstoelen voor langbenigen. Zij regelt het vervoer van patiënten via de ANWB-Alarmcentrale en is expert in stoelen met extra beenruimte. In een Boeing 737 (Europese vluchten) zijn het de voorste stoelen van de economy-class. Op de intercontinentale vluchten met een Boeing 747 zijn het de rijen 9 tot en met 17, naast de grote keuken waar vroeger business-class passagiers zaten. Op een stoel naast de nooduitgang kan het tochten en toestellen van Aziatische firma's zijn vaak berekend op kleine mensen. Trouwens, ook bij Nederlandse maatschappijen is er volgens Van Zwieten verschil: bij Air Holland zit je ruimer dan bij Martinair of Transavia. Verder zijn er 'conditional seats', bestemd voor passagiers met een kind of een medische verklaring. Zijn die speciale stoelen niet gereserveerd, dan worden ze aan de vroegste incheckers toegewezen.

In Reizen verder een wandeling door Dart- en Exmoor, waar het cats and dogs regent en de verhalen over dolende geesten en bizarre verdwijningen het bloed doet stollen. 'Gejank, gehuil, gesnerp, gefluit, gepiep, gegrom, gesis. Ik hoor die nacht een potpourri van door merg en been gaande, bovenmenselijke kreten. Of zijn het echt alleen maar de wind, die door alle kieren en spleten huilt, en de regen die tegen de ramen beukt?' Een 'droomreis naar de Noordkaap' maakt ook al rillerig ('ruimte, stilte en verlatenheid'), een afdaling in de krater van de vulkaan Bromo op Oost-Java is een bezoek aan een dodenlandschap en een 'moordweekend' in een hotel aan de kliffenkust van het Engelse Yorkshire loopt uit op het eten van roastbeef en pudding en is dus ook al niet om vrolijk van te worden ('Ik ben hier voor de vierde keer, ik ben al twee keer vermoord').

Je bent jong en je wilt dus niet meer met je ouders op vakantie, stelt de Kampeer- en Caravan Kampioen (KCK) vast. Het maart-nummer (¿8,95) bevat een jongerenspecial over dat moment van 'paleisrevolutie en vreugdedans, van nachtmerries en zuchten van verlichting'. Jonge kampeerders vertellen hun ervaringen - met drie vrienden op een fiets, georganiseerd bierdrinken aan de Costa Brava of kanoën in de Provence, per vliegtuig, bus of trein of echt 'uit hun bol' met rotsklimmen, rafting of mountainbiking. De favoriete vakantiebestemmingen zijn Nederland, Frankrijk, Spanje, België en Griekenland. 'Na twee dagen krijgen we een dip. We willen naar huis, want we kennen niemand. Tot we besluiten met allerlei jongelui te gaan kennismaken.'

KCK testte een aantal caravans, campers en voortenten van campers en maakte een bijlage met gasvuladressen in Europa voor camping-gaz en caravan-gasflessen.

De beste stand van een fietszadel is horizontaal. De beste hoogte is die waarbij je op het zadel zit, voet zonder schoen op de trapper zet, het been vrijwel recht hebt en met de hakken trapt of met de wreef de onderkant van de trapper kunt aanraken. Dit zadellesje, nog uitgebreid met informatie over soorten zadels, gel of geen gel in de fietszetel (op de plaats van de zitknobbels) en het op-en-neer-gevoel op hobbelwegen, is de ziel van het fietsen en staat daarom in het eerste nummer van Fietsen '96, een ANWB-uitgave die een keer per jaar verschijnt (¿12,50). Het blad richt zich op de recreatieve fietser (12 korte fietsroutes in Nederland en een fietsreportage in Frankrijk), besteedt aandacht aan techniek (een test van 24 fietsen, tips voor banden plakken, remkabels vervangen en ketting reinigen) en spreekt met oud-wielrenner Jan Janssen over het leven voor en na de Tour en met oud-schaatser en inspanningsfysioloog Harm Kuipers over gezond en ongezond fietsen. 'Een fietstocht van zeven kilometer heeft al een gunstig effect op je lichaam. Het gaat erom dat je minimaal vijftien tot twintig minuten beweegt.'

's Zomers krioelt het er van de pelgrims en zijn de Franciscusjes in hout, plastic en steen niet aan te slepen. Maar in het voorjaar is een voetreis in het spoor van Franciscus van Assisi er een van 'Pace e Bene', 'Vrede en alle goeds'. Op Pad, tijdschrift voor actieve vakanties (¿8,95) was in Umbrië in maart en trof er een paradijs, middeleeuws en mystiek. Goede kaarten zijn niet echt voorradig, warme kleding is noodzakelijk (in maart kan het er vriezen en sneeuwen) en culinair moet je voorbereid zijn op imposante maaltijden: 'Felici Bartoli, de bejaarde baas, vraagt niet wat we willen, maar het smaakt er niet minder om. Pasta vooraf, met tomatensaus, wilde spinazie uit eigen tuin, salade, worst van wilde zwijnen, omelet, wijn, koffie. De 'cucina casalinga' van signora Bartoli wordt heilig verklaard.' Verder maakte Op Pad een trektocht door de Hoge Tauern in de Oostenrijkse Alpen, in Nepal en naar de Noordkaap, fietste in Zweden en trok te voet door de Wouden, de bossen van Zuidoost-Friesland.

Pech voor Te Voet, de wandelkrant van Nederland (¿3,45). Het jongste nummer opent met een artikel over de 'Elfstedenkoorts in bevroren toestand'. 'Nederland is er klaar voor', schrijft het blad op een moment dat Henk Kroes en Evert van Benthem net afscheid hebben genomen van de winter. Een schrale troost: op hemelvaartsdag is er een Elfstedentocht voor wandelaars en verder kan er gesurft en gefietst en geskeelerd worden langs de Friese Elf. Te Voet wandelde zelf van Maarssen naar Hollandse Rading (NS-wandeling 23), in de buurt van Leiden en bij het Drentse Orvelte, 'waar nog altijd de geest ademt van Ot en Sien en Bartje'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden