De rector heeft er wel vertrouwen in

Nieuwe eisen maakten eindexamen zwaarder. Een 4 voor wiskunde, Engels of Nederlands? Herexamen!

Een havo- of vwo-diploma halen is dit jaar moeilijker dan voorheen. Examenleerlingen mogen nog maar één onvoldoende op hun cijferlijst hebben voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. En dat mag alleen een vijf zijn.

Kwamen ze vorig jaar nog weg met twee vijven of zelfs een vier voor deze 'kernvakken', nu betekent het dat ze volgende week in de herkansing moeten.

De nieuwe eis komt bovenop de vorig jaar ingevoerde maatregel dat het gemiddeld cijfer voor het centrale examens minimaal een 5,5 moet zijn. Door die opgeschroefde eis kon toen 2,6 procent van de vwo'ers en 1,2 procent van de havisten naar zijn of haar diploma fluiten.

Definitieve cijfers over de impact van de allernieuwste eis op de slagingspercentages volgen pas later. Het ministerie van onderwijs verwacht dat het wel zal meevallen: als de eisen strenger worden, gaan scholieren immers harder werken, denkt men daar.

Blijkt dat ook uit de eerste examenuitslagen?

'Bijna niemand in de problemen door die 5,5'
Gijsbert van der Beek, rector van het Altena College in Sleeuwijk

"Geen van onze leerlingen is al definitief gezakt door de nieuwe eis. Van de 137 havisten zijn er drie die om die reden een herkansing moeten doen. Bij vwo gaat het om twee van de 57. Dat valt dus wel mee.

Iets meer leerlingen, twee havisten en vijf vwo'ers, gaan in de herkansing omdat ze een te laag gemiddelde hebben gehaald. En dan zijn er nog vijftien havisten die een 'gewone' herkansing moeten doen.

Ondanks de nieuwe maatregel zijn onze slagingspercentages gelijk aan vorige jaren. Zonder deze nieuwe eis hadden we dus zelfs beter gescoord dan voorheen.

De meeste leerlingen met een herexamen hebben trouwens een goede kans om het alsnog te halen. Voor een enkeling gaat het daarbij slechts om een theoretische mogelijkheid."

'Herkansen wordt wel wat gecompliceerder'
Bert Langkamp, afdelingsleider vwo van het Olympus College in Arnhem-Zuid

"Met name op de havo hakt de nieuwe regeling erin. 9 procent van de leerlingen moet om die reden herkansen. Op het vwo gaat het om 3,5 procent. In totaal hebben we 5 tot 6 procent minder geslaagden dan in andere jaren.

De eisen stapelen zich op, waardoor sommige leerlingen op meerdere regelingen tegelijk zakken. Daardoor wordt herkansen wel wat gecompliceerder: een aantal leerlingen moet een acht halen voor een vak waarvoor ze diep onvoldoende staan. Zo is er eentje die van een 3,4 een 7,7 moet maken - en dat is dan het meest gunstige scenario.

Natuurlijk hebben we geprobeerd om leerlingen extra voor te bereiden. Bij wiskunde is dat goed gelukt, bij de talen minder. Maar dat heeft denk ik ook te maken met de wijk waarin onze school staat."

'Vooral de vwo'ers scoorden heel goed'
Henk Ordelman, rector van Christelijk College de Populier in Den Haag

"Wij hebben één leerlinge die echt wordt getroffen door de nieuwe regeling. Zij heeft een 4 voor wiskunde. Dat mocht in het verleden gewoon. Overigens geldt voor haar ook dat ze nog niet op een 5,5 gemiddeld zit voor de centrale examens.

Die regel speelt iets meer van onze examenkandidaten parten. We hebben bijvoorbeeld een leerling die voor wiskunde, Nederlands en Engels allemaal voldoendes heeft, maar die wel op een te laag gemiddelde is uitgekomen. In zulke gevallen ga je meteen rekenen: hoeveel punten moeten er nog bij, welk vak kan hij of zij dan het beste opnieuw doen?

Na de examenvergadering zijn we meteen met die leerlingen om de tafel gegaan. Maar al met al zijn we niet ontevreden, de uitslagen zijn zeker niet slechter dan vorig jaar. De havisten scoorden naar verwachting en vooral de vwo'ers hebben het heel goed gedaan."

'Slagingspercentage is gelijk aan vorige jaren'
Gijs de Ridder, examensecretaris havo-vwo Minkema College in Woerden

"Onze leerlingen hebben niet extreem veel last gehad van die 'kernvakkenregeling', we hebben ongeveer evenveel geslaagden en herexamens als vorig jaar. Ongeveer de helft van de herkansers moet een van de kernvakken opnieuw doen. Vaak gaat het dan om een vier voor wiskunde waar een vijf van moet worden gemaakt, of een vijf die een zes moet worden. Maar soms ook om een tiende punt.

Twee havisten en één vwo'er hebben een zware herkansing, zij moeten echt flink hoger scoren. Vrijwel geen leerling komt in de problemen door de 5,5 gemiddeld. Dat komt, denk ik, doordat we ook vrij streng zijn bij de schoolexamens, leerlingen weten op welk niveau ze moeten zijn om te kunnen slagen. Voor de negen leerlingen die al definitief gezakt zijn maakt die nieuwe regeling ook geen verschil. Zij stonden er al veel te slecht voor en waren hoe dan ook gezakt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden