De rechtszaal is voor even een tatami

judo | Van de judobond moet Juul Franssen op Papendal trainen. Waarom er voor andere toppers uitzonderingen zijn gemaakt, kon bondsdirecteur Bonnes de rechter gisteren niet uitleggen.

Normaal gesproken vecht ze in het blauw of wit. Voor dit duel heeft Juul Franssen felrood aangetrokken. Een bewuste keuze, zei de judoka gisteren in de Utrechtse rechtbank.


Franssen wil er strijdvaardig uitzien tijdens de poging om haar judocarrière te redden via een kort geding tegen de Judo Bond Nederland (JBN).


De 27-jarige atlete eiste gisteren dat de bond haar weer uit zou zenden naar toernooien en dat ze haar A-status, die ze verloor omdat ze zich niet wil schikken in centralisatieplannen op Papendal, terugkrijgt. Franssen vindt dat de bond misbruik maakt van zijn machtspositie door haar niet meer te selecteren.


In december werd Franssen uit de selectie gezet, nadat er ondanks meerdere gesprekken geen oplossing was gevonden voor haar situatie. De judobond is gestart met centrale trainingen op Papendal om het niveau in Nederland te verbeteren. Trainen op één plek waar alle voorzieningen aanwezig zijn en waar de beste judoka's met elkaar sparren, is volgens de bond de enige manier om in de toekomst meer olympische medailles te halen.


De bond wil Franssen, die in de gewichtsklasse tot 63 kilo bij de wereldtop hoort, daar graag bij hebben. Maar dat ziet de judoka niet zitten omdat ze met haar eigen trainers wil blijven werken in Rotterdam, waar ze bovendien studeert. Franssen vindt dat ze, als gearriveerde sporter, precies weet wat goed voor haar is. Papendal is dat dus niet, al was ze onder bepaalde voorwaarden wel bereid om zich daar vanaf september fulltime te melden.


Een van die voorwaarden was dat ze met haar eigen trainers kon blijven werken, maar daar kwamen de bond en haar trainers niet uit. Ook wil Franssen dat de bond garant staat voor de extra hoge studieschuld die ze zou oplopen als ze haar opleiding naar een andere school moet overhevelen.


Die studieschuld is haar eigen verantwoordelijkheid, vindt de JBN. Wel heeft de bond pogingen gedaan om extra uitstel te krijgen bij haar studie vanwege de verhuizing naar Arnhem.


Groot punt van discussie was de uitzonderingspositie die judoka's Noël van 't End en Kim Polling hebben. Van 't End woont bij zijn vriendin in Frankrijk en Polling gaat voor de liefde naar Italië verhuizen. Beiden zijn dus niet fulltime op Papendal te vinden, terwijl ze niet uitgesloten zijn van toernooien en ook hun A-status nog hebben. Franssen vraagt zich af waarom er voor hun wel een oplossing op maat is.


Op die vraag had bondsdirecteur Henry Bonnes geen goed antwoord. Hij wilde niet over individuele gevallen praten. Toen de rechter hem vroeg of Polling en Van 't End in september ook fulltime naar Papendal komen, raakte Bonnes in de war. Zijn 'ja' trok hij terug na een felle reactie in de zaal van de achterban van Franssen.


Om de twee partijen met elkaar te verzoenen adviseerde de rechter de komende dagen nogmaals met elkaar in gesprek te gaan. Als dat niks oplevert zal de uitspraak op 12 april duidelijkheid geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden