De rechter met de 'actieve' houding blijft

Wilders-proces | Alles draaide gisteren om de wraking van rechter Van Rens. Een dag vol gekift. Tot voorzitter Littooy het woord nam.

WILFRED VAN DE POLL REDACTIE BINNENLAND

Toegegeven, Elianne van Rens is niet het type rechter dat haar woorden 'op een goudschaaltje weegt'. En ja, dat verhoor met getuige-deskundige Paul Cliteur pakte ze op een 'stevige manier' aan. "Daar is iedereen het wel over eens."

Peter Littooy doet zijn bril af. De voorzitter van de wrakingskamer komt over als een man die het allemaal al een keer heeft meegemaakt. Een baken van rust. Zijn toon is vriendelijk. Vaderlijk, haast. Nogal een contrast met hoe het er in de bankjes vóór hem aan toe ging, op deze derde zittingsdag in het proces-Wilders.

De oude magistraat kijkt de zaal in. Rechts van hem staat officier van justitie Wouter Bos, een goedgebekte, energieke man van in de veertig die het wrakingsverzoek van de verdediging met onverholen minachting de prullenbak in smeet. "Het is de wraking die je wist dat zou komen", zei hij cynisch. "Een Wilders-proces zonder wraking is geen Wilders-proces."

Zonder spektakel ook niet, kennelijk. Bos wist Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops met een aantal rake klappen onder de gordel pisnijdig te krijgen. Knoops zit links van rechter Littooy. Een lange, studieuze gestalte, geflankeerd door zijn vrouw en medeadvocaat Carry Knoops-Hamburger, die een stuk kleiner is. Het tweetal kwam zojuist, bij Littooys eindoordeel, ietsjes te laat de zaal in; ze waren hun koffers aan het inpakken. Ze hebben haast. Direct na de zitting vertrekt hun vliegtuig naar Milaan, waar ze een juridisch congres bezoeken. Gelukkig bevindt de rechtszaal zich praktisch óp het vliegveld.

Knoops reageerde diep gekrenkt op de aantijgingen van officier Bos. 'Ontluisterend', vond hij die. 'Respectloos.' Een 'dieptepunt'. Wouter Bos had gesuggereerd dat Knoops niet had willen wraken maar er door zijn cliënt toe geprest was. Wat daar ook van klopt: Knoops verdedigde het verzoek vol verve. Twee uur lang. Geëmotioneerd zei hij dat hij het middel maar één keer eerder in zijn dertigjarige loopbaan had ingezet. Hij deed het nu weer omdat hij geen andere conclusie zag dan dat Van Rens vooringenomen was. 'Helaas.'

undefined

Actieve houding

Rechter Peter Littooy buigt zich voorover. Ja, Cliteur werd stevig ondervraagd, zegt hij. "Ik denk dat hij het wel aankon. Het punt is: mag het? Een actieve rechter loopt meer risico dan een stoïcijnse, zeker in een zaak als deze." Maar, vervolgt hij, zo'n actieve houding is misschien juist wel beter. "Dan weet u tenminste wat er in een rechter omgaat."

Dat Van Rens tijdens het verhoor de jurisprudentie verkeerd weergaf, de voornaamste grief van Geert-Jan Knoops, vergeeft hij haar. Zoiets kan gebeuren. Ook bij rechters. Het duidt nog niet op vooringenomenheid, of op de schijn daarvan. Kortom, hij wijst het wrakingsverzoek af.

Met iets van gelatenheid hoort Knoops het oordeel aan. Littooy richt zich nu tot hem. Knoops heeft een 'gloedvol betoog' gehouden en hij twijfelt geen moment aan zijn integriteit. Knoops bedoelde het goed. "U zei dat het van groot belang is dat de verdediging rechters tegenover zich heeft waarvan de onpartijdigheid buiten twijfel staat." Littooy stelt hem gerust: dat is in dit proces ook zo.

Zo probeert de vaderlijke Littooy de boel weer tot bedaren te brengen. Anderhalve dag zijn opgegaan aan een zijpad dat nergens toe leidde, behalve vertraging. Op 14 november gaat het proces, zoals gepland, weer verder, maar onduidelijk is wat er op het programma staat. De benadeelde partijen hebben hun pleidooi niet kunnen houden, de tweede getuige-deskundige, Tom Zwart, is niet verhoord. Dat moet allemaal worden ingehaald.

Is de rust echt terug? Knoops zegt na de zitting teleurgesteld te zijn. Hij gaat zich volgende week beraden over het 'vervolg'. Ook over de vraag of het nog zin heeft om door te gaan. "Alle opties zijn open", zegt hij. Maar nu eerst naar Milaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden