De rechten van het kind gaan voor

Hoge Raad verbiedt vereniging Martijn per direct, omdat zij seks met minderjarigen verheerlijkt

HAN KOCH

De bescherming van de gezondheid, de rechten en de vrijheden van kinderen winnen het van de rechten van de leden van pedofielenvereniging Martijn. Hun vereniging moet met onmiddellijke ingang worden verboden en wat er nog van de bestaande club over is, moet worden ontbonden.

Dat is in essentie het oordeel van de Hoge Raad over het bestaansrecht van de pedofielenvereniging Martijn. De Hoge Raad schetst in het gisteren geopenbaarde arrest dat in een democratie de rechten op vrijheid van meningsuiting en vereniging een groot goed zijn. Dat grote goed kan slechts in zeer uitzonderlijke gevallen worden beperkt, want in een democratie moet een voor een meerderheid onwelgevallige mening ook gehoord kunnen worden.

Dat de Hoge Raad toch met een verbod komt, heeft alles te maken met de doelen van Martijn en met de werkwijze van de club. Voor de Hoge Raad, in navolging van een eerdere uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden, staat vast dat de vereniging de gevaren van seksueel contact tussen volwassenen en kinderen bagatelliseert en dergelijke contacten zelfs verheerlijkt en propageert. Juist kinderen behoeven in de samenleving bescherming tegen seksuele handelingen door volwassenen.

De Hoge Raad laat in het oordeel over Martijn duidelijk doorklinken dat in de in Nederland heersende opvattingen seksuele handelingen tussen volwassenen en kind als een ernstige aantasting worden gezien van de integriteit van het kind. Een aantasting die bij het kind tot grote schade kan leiden.

Met de uitspraak van de hoogste rechter is voorlopig een einde gekomen aan een jaren durende discussie over de rechten van pedofielen, waarin de vereniging Martijn als belangrijkste katalysator fungeerde. Nog in juni 2011 concludeerde het Openbaar Ministerie dat de pedofielenclub niet verboden, vervolgd of ontbonden kon worden. Nadat de voorzitter van Martijn werd veroordeeld voor het bezit van kinderporno kantelde het oordeel bij het OM en werd alsnog gekozen voor het pad van verbieden via de rechter.

Krap twee jaar geleden verbood de rechtbank Assen de club. Een jaar geleden sneuvelde die uitspraak weer bij het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof oordeelde dat de activiteiten van Martijn - vrij vertaald - niet door de beugel konden, maar dat er geen sprake was van een voldoende grote maatschappelijke ontwrichting om tot een verbod over te gaan. De Hoge Raad kiest nu niet voor het pad van de maatschappelijke ontwrichting, maar gaat voluit voor het beschermen van de rechten van kinderen. En het verwijderen van drempels voor het seksuele contact tussen volwassene en kind, een doel van de club Martijn, staat haaks op die bescherming, die ook wordt opgedragen in internationale verdragen.

Het OM is tevreden met het verbod. Volgens een woordvoerster ziet het OM zijn eigen visie op de omstreden club in het oordeel van de hoogste rechter bevestigd. "Wij hebben altijd betoogd dat de activiteiten en het gedachtengoed van de vereniging schadelijk zijn voor het kind. Martijn is in strijd met de openbare orde." De advocaat van Martijn was gisteren niet beschikbaar voor commentaar.

Het OM is overigens lang niet altijd succesvol bij zaken waarin wordt gevraagd om een verbod op een club. De pogingen om de motorclub Hells Angels te verbieden, veelal met een beroep op maatschappelijke ontwrichting en verstoring van de openbare orde, liepen op niets uit. In 1998 slaagde het OM er wel in om verbod te krijgen voor de extreem-rechtse partij CP'86.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden