De reageerbuis

Wetenschap en televisie, het is geen gemakkelijke combinatie. Zeker als de doelgroep waar je het voor doet bestaat uit Nederland 3-jongeren, komen programmamakers altijd uit op snelle itempjes. Want jong, zo redeneren ze, is precies hetzelfde als snel.

Dat is wel eens jammer, want zo’n aanpak leidt meestal niet tot zulke inspirerende televisie. En beklijven doet het nauwelijks. ’Noorderlicht Nieuws’ met Georgina Verbaan en Pieter van der Wielen bijvoorbeeld, zijn we alweer bijna vergeten. Al heeft het duo er zelf, zo heb ik begrepen, nog best een spannende avond aan overgehouden.

’Vara’s Nieuwslicht’ is ook een ’populair wetenschappelijk programma’ waarin, het liefst naar aanleiding van de actualiteit, onderwerpen over wetenschap in hoog tempo voorbij razen. Presentator Menno Bentveld is een frisse, maar ervaren verschijning die de filmpjes vlot aan elkaar praat. En wis en waarachtig: dat actuele lukt bij ’Nieuwslicht’ heel aardig.

Woensdag begon de uitzending met de orkaan Ike, die momenteel op Cuba en Haïti voor een ravage zorgt. Bentveld had via een beeldverbinding contact met een medewerker van het KNMI, die in een vliegtuigje met de storm meevloog. Hij deed dat om met behulp van meetapparatuur satellietgegevens geavanceerder te maken. De weerman had wel een pilletje ingenomen want de vlucht ’voelde als een achtbaan’.

Ook actueel - maar ook onontkoombaar - was de uitleg over de deeltjesversneller die diezelfde woensdag in werking was gezet. Het item duurde exact één minuut. Volgende maand gaat ’Nieuwslicht’ in de herkansing. Het komt dan met een uitgebreide reportage over de versneller. Bentveld: ,,Als we er dan nog zijn.”

Het is een internationaal probleem, wetenschap kunnen uitleggen aan de kijker. ’Nova’ zapte een rondje langs buitenlandse zenders en liet zien hoe een Amerikaanse een rap-clip had gemaakt over de deeltjesversneller. ,,Dan geloven ze die onzin over die zwarte gaten tenminste niet meer”, meende ze.

Op een Brits station deden ze de versneller in de studio na met een professor, die er precies uitzag zoals een professor er ook uit moet zien: Als Einstein. Het gaf heel wat rook.

Bij ’Nova’ zelf zat hoogleraar Dijkgraaf achter een houten spoorbaantje om uit te leggen hoe dat zat met die tunnel. Duurde 13 minuten.

In ’Dat kan beter’ wordt gelukkig ook wat meer tijd uitgetrokken. Dezelfde Pieter van der Wielen die met Georgina Verbaan experimenteerde tijdens en na ’Noorderlicht Nieuws’, presenteert het nieuwe wetenschapsprogramma.

In het magazine (VPRO) wordt wekelijks een vraag van een sitebezoeker voorgelegd aan een panel knappe koppen, waaronder dit keer Hanno Pijl, die in deze krant laatst schreef dat de kroket verboden moet worden. De kwestie was dan ook: kunnen we eten zonder dik te worden? Het antwoord bleef uit. Maar misschien verlangen we wel te veel. Je kunt van de beeldbuis geen reageerbuis maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden