NieuwsEconomie

De Randstad wordt duurder en duurder

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Huizenprijzen stijgen sneller in de Randstad dan daarbuiten. De grens van wat betaalbaar is, is in zicht.

Het verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs van een woning in de Randstad en provincie wordt steeds groter. Voor een huis in de duurste provincie Noord-Holland wordt gemiddeld zo’n 387.000 euro betaald. Groningen is de goedkoopste provincie, waar dit bedrag op zo’n 213.000 euro ligt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rabobank. Het verschil van 174.000 euro tussen beide provincies betekent een forse toename. Voor de crisis ruim tien jaar geleden fluctueerde de kloof tussen de meest dure en goedkope provincie nog tussen de 85.000 en 110.000 euro, melden de onderzoekers. De woningschaarste in populaire woongebieden drijft de prijs op, stelt Carola de Groot, medeverantwoordelijk voor het onderzoek.

“Het tekort aan woningen is groter geworden dan voor de crisis”, zegt De Groot. “Er worden veel te weinig bouwvergunningen afgegeven, terwijl het aantal huishoudens in de Randstad alleen maar toeneemt. Dat betekent dat de vraag daar naar woningen verder toeneemt.” In de provincie Groningen neemt het aantal huishoudens over een paar jaar juist af, wat het verschil in woningprijzen tussen beide provincies vermoedelijk nog groter maakt, stelt De Groot.

Haar collega-onderzoeker Lisanne Spiegelaar vult aan: “Om beter aan de woningvraag te voldoen moeten jaarlijks tussen de 95.000 en 115.000 woningen worden bijgebouwd. Maar dat is in de praktijk zo’n 66.000.” Volgens haar is het tekort aan woningen momenteel zo’n 250.000.

Die cijfers zijn landelijk, maar beide onderzoekers zien dat er het minst wordt gebouwd op plekken waar de woningschaarste het grootst is. In de Randstad dus.

Vertekend beeld

Woningzoekenden in de Randstad lijken hun oog te hebben verlegd op omliggende steden als Almere en Lelystad. In de provincie Flevoland werden woningen tussen het tweede kwartaal van 2018 en het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld 9 procent duurder. In Groningen was de stijging het laagst, namelijk 5,7 procent.

Volgens Theo Scholte, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), geeft het gemiddelde per provincie ook deels een vertekend beeld. Zo drukt Amsterdam een enorme stempel op de gemiddelde verkoopprijs in Noord-Holland, stelt Scholte. “En je moet ook rekening houden met verschillende woningtypen per provincie.”

De gemiddelde verkoopprijs in het tweede kwartaal van 2019 was in Amsterdam 472.666 euro. In Rotterdam 284.017, in Den Haag 319.945 euro en in Utrecht kost een woning gemiddeld 378.494 euro.

Grens in zicht

De grens van wat betaalbaar is, is in zicht, stelt De Groot. Dat komt vooral doordat de stijging van inkomens bij lange na niet synchroon loopt met die van de huizenprijzen. Dat uit zich in de afvlakking van de stijgende huizenprijzen. Die prijsstijging zal dit jaar naar verwachting terugvallen naar 6 procent en in 2020 verder dalen naar 4 procent, zo zegt het rapport.

Beide onderzoekers van de Rabobank noemen de woningschaarste vooral problematisch voor middeninkomens en starters. Spiegelaar benadrukt het maatschappelijke belang van de woningschaarste: “Ook in de steden moeten mensen in de zorg en het onderwijs werken. Maar door de groeiende vraag en het beperkte aanbod is het voor de middeninkomens al onbetaalbaar geworden. En dan is er ook nog een groot tekort aan sociale huurwoningen, waardoor het vinden van een woning onmogelijk wordt.”

Lees ook:

Dit is waarom de huizenprijzen zo hard stijgen

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard? De verklaring lijkt simpel: ze stijgen zo hard omdat er te weinig gebouwd wordt. Daardoor ontstaat schaarste en dat drijft de prijzen op. Dat geldt immers op de markt voor all goederen of diensten. 

Nederlandse huizenprijzen stijgen naar de Europese top

Nederlandse koopwoningen blijven in prijs stijgen. De woningmarkt staat zo onder druk, dat de prijsstijging maakt dat Nederland tot de hardste groeiers van Europa behoort, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat onderzoek deed over het derde kwartaal van vorig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden