'De rails liggen, de trein rijdt'

,,In mijn eerste termijn was het doel de ogen van Estland te richten op het Westen in plaats van het Oosten. Deze termijn was het doel dat onomkeerbaar te maken. Dat hebben we bereikt.'' Premier Mart Laar van de Baltische republiek Estland keek onlangs in een interview tevreden terug op zijn twee ambtstermijnen. Gisteren zette de man die te boek stond als de meest ambitieuze hervormer uit het post-sovjettijdperk een punt achter zijn premierschap.

redactie buitenland

De 41-jarige historicus was het gekonkel van zijn driepartijencoalitie zat. Net voor de kerst kondigde hij zijn aftreden al aan. Toen bleek dat de regeringspartij Hervorming in het geniep een alliantie was aangegaan met de belangrijkste oppositiepartij Centrum over het bestuur van de hoofstad Tallinn. Dat schoot Laar in het verkeerde keelgat.

Met Laar moet de hele regering aftreden. Hij blijft wel waarnemend premier totdat president Arnold Ruutel een nieuwe premier heeft benoemd. Die heeft daar twee weken de tijd voor. Het wordt de tiende regering sinds de republiek de Sovjet-Unie de rug toekeerde in 1991.

De oud-leraar en sovjet-dissident werd op 32-jarige leeftijd in 1992 voor het eerst premier. Hij voerde een omvangrijk hervormingsprogramma door en zette Estland op het pad naar ongebreideld kapitalisme en Europa. Aan zijn premierschap kwam in 1994 een eind na een motie van wantrouwen. Hij werd door de oppositie onder meer beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van miljoenen oude Russische roebels.

In 1999 werd Laar opnieuw premier en hij begon serieus werk te maken van de toetreding tot de EU en de Navo. Onder zijn bewind heeft het land het imago gekregen van een van de meest dynamische kandidaatlidstaten. Critici vrezen dat de huidige politieke instabiliteit de toetreding zal vertragen, maar Laar is daar niet pessimistisch over. ,,De rails liggen er, de trein rijdt en de dienstregeling is vastgesteld'', zei hij deze week.

Laar mag dan vertrouwen hebben in zijn politieke erfenis, in eigen land is hij niet bij iedereen populair. Zijn tegenstanders maken hem uit voor arrogant en nonchalant tegenover de ouderen, die nauwelijks profiteren van de economische groei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden