Commentaar

De radicale stap van de Eindhovense universiteit om vrouwelijke hoogleraren te vinden is terecht

De opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Wageningen, een universiteit die net als EIndhoven moeite heeft om meer vrouwen op topposities aan te trekken. Beeld ANP
De opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Wageningen, een universiteit die net als EIndhoven moeite heeft om meer vrouwen op topposities aan te trekken.Beeld ANP

Het is bepaald geen sympathieke maatregel: mannen uitsluiten van sollicitaties. De Technische Universiteit Eindhoven maakte deze week bekend het tekort aan vrouwen in wetenschappelijke functies aan te willen pakken door alleen vrouwen te laten solliciteren. Daarmee oogstte het instituut hoon en verwijten.

Niet eerder werd in de universitaire wereld zo’n verregaande vorm van positieve discriminatie ingezet. Gedurende anderhalf jaar geldt deze regel voor alle vacatures, daarna bekijkt de universiteit per jaar voor welke functies deze blijft gelden. Buitengewoon vervelend voor mannen die bij deze universiteit willen werken. Alleen als na een half jaar de functie niet is ingevuld door een vrouw, krijgen zij de kans alsnog te solliciteren.

Maar de TU Eindhoven heeft goede redenen om voor deze ingrijpende maatregel te kiezen. Ondanks jarenlang beleid om meer vrouwen in wetenschappelijke functies te krijgen, blijft het aandeel vrouwen sterk achter. Eindhoven heeft maar 12,6 procent vrouwen onder de hoogleraren, het laagste percentage van alle Nederlandse universiteiten. Dat moet minimaal omhoog naar 20 procent, vindt men. Ook wil de universiteit 25 procent vrouwelijke hoofddocenten en 35 procent vrouwelijke docenten. Dan maar een keer met grof geschut.

Voorbeeldfunctie

Want het belang van vrouwen op topposities aan universiteiten is groot. Vrouwelijke wetenschappers in technische studies zijn een belangrijk rolmodel voor meisjes. Dat is goed voor de emancipatie van vrouwen, maar vergroot ook de aantrekkelijkheid van de universiteit voor vrouwelijke studenten.

Het is bovendien voor een universiteit belangrijk om een gemêleerd personeelsbestand te hebben. Gemengde teams zorgen voor betere prestaties en meer innovatie, zo is gebleken uit onderzoeken.

Onlangs kwam aan het licht dat op universiteiten veel wangedrag voorkomt. Uit een onderzoek van vakbonden bleek dat vier op de tien werknemers van universiteiten te maken hebben met pesterijen, seksuele intimidatie en vernederingen. Vrouwen lijden er vaker onder dan mannen. De hiërarchische organisatie en de competitie op universiteiten zijn een belangrijke oorzaak van dit gedrag, aldus de onderzoekers. Een groter aandeel vrouwen zou ook dit cultuurprobleem kunnen doorbreken.

De grote vraag is of de draconische maatregel die de TU Eindhoven nu neemt, wel succes zal hebben. Docenten, hoofddocenten en hoogleraren zullen moeten worden gevonden onder vrouwen die een technische studie hebben gekozen. Die zijn nog altijd in de minderheid. Hopelijk leidt het gebaar van de universiteit er toe dat zij zullen solliciteren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden