De raad is haar beu, maar de burgemeester mag niet gaan

Waarnemer moet onderzoeken of Saskia Bolten na verlof kan terugkeren in Steenbergen

Het is te vroeg om Saskia Bolten, de burgemeester van Steenbergen, naar huis te sturen, vindt de Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Hij benoemt daarom een tijdelijke waarnemer. 'Na enige tijd' moet deze CDA'er, Joseph Vos, bekijken of Bolten (GroenLinks) kan terugkeren.

Vos moet de bestuurscultuur onderzoeken, en ervoor zorgen dat een burgemeester weer normaal kan functioneren in de West-Brabantse gemeente, waar nu een politieke chaos heerst. De benoeming van Vos en het verlof van Bolten zijn voor onbepaalde tijd.

Donderdag nam de gemeenteraad een motie van wantrouwen aan tegen Bolten. Dat een burgemeester daarna aanblijft, is ongebruikelijk, erkent Van de Donk. "Maar ik moet het ambt beschermen", zegt hij. Van de Donk is 'niet toe' aan het vertrek van burgemeester Bolten en heeft er ook niet bij haar op aangedrongen om op te stappen.

Sinds augustus probeerde een mediator de verhoudingen in Steenbergen te verbeteren. "Ik betreur het dat dat proces doorbroken is", zei Van de Donk gisteren.

In deze toch al geladen sfeer leidde het uitlekken van een concept-ontslagverklaring van Bolten tot een politieke crisis. De burgemeester twijfelde of ze moest aanblijven en ze had haar argumentatie opgeschreven als voorbereiding op een gesprek met Commissaris van Koning Van de Donk. Ze verstuurde haar verklaring per e-mail aan de verkeerde, waarna de tekst in de media kwam. Bolten bood de gemeenteraad haar excuses aan, maar een meerderheid wilde die niet accepteren.

Burgemeester Bolten ligt overhoop met de gemeentesecretaris en de rest van het college. In haar verklaring schrijft ze dat de wethouders hun ogen sluiten voor problemen in de gemeentelijke organisatie. Het college neemt 'tegenstrijdige beslissingen' en spreekt soms 'respectloos' over raadsleden, ambtenaren en burgers. Ook deugt de handhaving niet; de gemeente treedt niet tegen alle burgers even streng op. Bolten wilde dat veranderen, maar kreeg geïrriteerde reacties. Bovendien maakten gemeentepolitici haar zwart bij Van de Donk, zo blijkt uit haar tekst.

De bewoners steunen hun burgemeester. Een petitie voor haar aanblijven was gisteren door ruim 1100 van de 23.000 Steenbergenaren getekend. "Ze is echt een burgermoeder. Ze staat midden tussen de bevolking", zegt initiatiefnemer Arnold van der Heijden.

Via de website Kijkopsteenbergen.nl kwam bovendien een geheim rapport uit dat in het voordeel is van Bolten. Dat rapport, in de zomer opgesteld op verzoek van Van de Donk, pleit voor het vervangen van de gemeentesecretaris.

De Commissaris van de Koning hoopt op een proces van 'verzoening en vergeving' binnen de lokale politiek. "Het onderlinge wantrouwen is groot. In Steenbergen moet een beetje de geest van Nelson Mandela gaan waaien."

Waarnemer Vos sprak van 'een flinke kluif'. De CDA'er kan echter bogen op dertig jaar bestuurlijke ervaring. Hij was burgemeester in Someren en in Uden, en de laatste negen jaar dijkgraaf in West-Brabant.

Wim van de Donk, Commissaris van de Koning

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden