'De PVV wil mij de mond snoeren'

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

"Hier is sprake van censuur." Zo reageert schrijfster Hannemieke Stamperius op de Kamervragen die PVV'er Martin Bosma vorige week stelde over haar persoon. Bosma zei 'geschokt' te zijn over het feit dat Stamperius sinds 2000 'eregeld' ontvangt van het Nederlandse Letterenfonds (voorheen Fonds voor de Letteren).

"Hoeveel kunstenaars krijgen er levenslang subsidie van de kunstfondsen", wil Bosma van staatssecretaris Halbe Zijlstra weten.

Stamperius kreeg de beurs - 7500 euro per jaar - toegekend om haar 'bijdrage aan de Nederlandse literatuur' (onder haar pseudoniem Hannes Meinkema) en vanwege haar rol als 'inspiratiebron en wegbereider' voor andere vrouwelijke auteurs.

Volgens Stamperius gaat het de PVV niet om de beurs, maar probeert de partij haar de mond te snoeren. "Ik ben in hun ogen viermaal vogelvrij: links, intellectueel, een kunstenaar, en dan neem ik het ook nog eens op voor moslims."

Dat laatste is in haar ogen de werkelijke reden van Bosma's ongenoegen. In haar nieuwste boek, 'God en de Verlichting', schrijft Stamperius dat de verlichtingsdenkers helemaal niet zo antireligieus waren als vaak wordt verondersteld. Ook moslims kunnen moderniseren zónder dat de islam overboord hoeft, denkt ze.

Geertje Heemskerk van het Nederlandse Letterenfonds denkt niet dat deze kwestie meespeelt bij Bosma's actie. "Subsidie aan kunstenaars is politiek een gevoelig thema. Helemaal als ze een inkomensvoorzienend karakter hebben."

Er zijn 23 auteurs en vertalers die eregeld ontvangen van het letterenfonds. "Kunnen Henk en Ingrid ook levenslang subsidie ontvangen van het fonds?", vraag Bosma zich af. Heemskerk lacht: "Natuurlijk kan dat. Als ze tenminste een indrukwekkend oeuvre op hun naam hebben staan. Zoals Stamperius."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden