De PVV wil met wet Antillianen uitzetten

Fractie van Wilders verwacht steun uit de hoek van VVD en CDA

Na jaren van dreigende taal vindt de PVV het nu tijd voor actie. De partij dient vandaag een initiatiefwetsvoorstel in om criminele Antillianen Nederland uit te kunnen zetten.

De PVV-Tweede Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf zeggen dat hun wetsvoorstel 'noodzakelijk' is om 'de samenleving te beschermen'. De wet richt zich op Curaçaoënaars, Arubanen en Sint-Maartenaars die zich in Nederland crimineel gedragen. Wanneer hun straf onherroepelijk is, moeten ze onder dwang teruggestuurd kunnen worden naar hun geboorteplaats.

Het uitzetten van mensen met een Nederlands paspoort naar een ander land binnen het koninkrijk ligt uiterst gevoelig. Toenmalig VVD-minister van vreemdelingenzaken Rita Verdonk wilde in 2007 een 'terugkeerregeling voor Antilliaanse en Arubaanse risicojongeren' invoeren. Het voorstel leidde tot woede op de Caribische eilanden, en beschuldigingen van discriminatie en racisme. Het volgende kabinet haalde het plan weer van tafel.

Fritsma noemt zijn wetsvoorstel vergelijkbaar met dat van Verdonk. Het verschil is, aldus de PVV'er, dat zijn plan Antillianen van alle leeftijden betreft. "Curaçaoënaars zijn oververtegenwoordigd in de misdaadcijfers, ook op latere leeftijd."

Het Kamerlid weet zeker dat het voorstel niet botst met het Statuut voor het Koninkrijk en internationale verdragen. Net als Verdonk destijds maakt Fritsma onderscheid tussen Nederlanders en andere bezitters van een Nederlands paspoort.

Het PVV-wetsvoorstel gaat uit van een zogeheten glijdende schaal. Dat betekent dat hoe langer iemand in Nederland woont, hoe hoger de uitzetdrempel is. Een Curaçaoënaar die hier bijvoorbeeld zes jaar verblijft, kan teruggestuurd worden als hij onherroepelijk is veroordeeld tot een celstraf van minimaal drie jaar. Wie korter dan drie jaar in Nederland woont, kan al bij een straf van een dag worden uitgezet. De PVV wil ook een tijdelijk inreisverbod voor teruggestuurde Antillianen.

In 2010, nadat Antillianen bij diverse schietpartijen in Nederland waren betrokken, laaide in de Tweede Kamer weer de discussie op of gedwongen uitzetting naar de Caribische eilanden mogelijk moest zijn. Behalve de PVV voelden ook VVD en CDA daar wel voor. Tot een concreet voorstel kwam het niet. Fritsma rekent vandaag, tijdens het Kamerdebat over de begroting van het koninkrijk, op steun van deze partijen. "VVD en CDA moeten een heel goed verhaal hebben om ons voorstel af te wijzen."

Eerder dit jaar debatteerde de Kamer over een ander gevoelig punt: het verbinden van voorwaarden aan de komst van Antillianen naar Nederland. VVD'er André Bosman kwam met een initiatiefwet waarin staat dat Curaçaoënaars, Arubanen en Sint-Maartenaars die zich in Nederland willen vestigen, werk moeten hebben of anders over voldoende geld moeten beschikken. Juristen lieten zich vernietigend uit over het voorstel. In de Kamer kreeg het VVD-Kamerlid weinig steun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden