'De PVV stort niet in, maar brokkelt door interne twisten wel af'

Provinciale politiek is voor het grote publiek minder zichtbaar dan de landelijke, en ook gemeentepolitiek staat dichter bij de burger. Hoe schadelijk is gedoe in een provinciale fractie voor een politieke partij?

De Provinciale Staten staan dan wel minder in de belangstelling, over onrust wordt wel in de media bericht. "En dat doet het imago van een partij geen goed", zegt Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse politieke partijen in Groningen, een paar uur voordat de zeskoppige PVV-fractie in Noord-Holland in het provinciehuis vergadert over de vraag hoe verder, nu haar voorman Hero Brinkman in de Kamer voor zichzelf is begonnen.

Los van de uitkomst constateert Voerman dat de interne twisten die PVV-leider Wilders zo graag wilde voorkomen, zijn partij nu toch hebben aangeraakt. Tot nu toe waren het incidenten - twee raadsleden in Den Haag vertrokken, een in Almere en ook diverse Statenleden hielden het voor gezien. Maar óók omdat Brinkman zowel een rol speelt in Den Haag als in Haarlem, begint dit volgens de Groninger hoogleraar nu toch wel op een 'kleine afsplitsing' te lijken. "Hoeveel er ook meegaan, het blijft kleinschalig, maar het is niet meer incidenteel. Het heeft wel wat meer om het lijf."

Het kan in de ogen van Voerman niet anders of de perikelen in Noord-Holland beïnvloeden ook de landelijke Partij voor de Vrijheid. "Dit wil niet zeggen dat de partij op instorten staat. Maar aan de randen is ze wel aan het afbrokkelen. Dit raakt de partij echt in de kern, hij is een van de mannen van het eerste uur."

Voerman denkt ook dat het demotiverend is voor Statenleden elders als er steeds mensen uit de partij stappen.

Maar Edgar Mulder, PVV-fractieleider in Overijssel, liet weten dat al zijn collega-fractieleiders in de Staten vierkant achter Wilders staan. "En ik hoop dat de rest van de fractie in Noord-Holland zich realiseert dat kiezers op de PVV hebben gestemd, en niet op de lijst-Brinkman", zei hij, vooruitlopend op het vertrek van Brinkman en drie fractiegenoten uit de provinciale PVV.

Met zo'n lijst-Brinkman zou het in de ogen van de Rotterdamse bestuurskundige Rinus van Schendelen nog niet eens zo slecht hoeven aflopen. "Dit lijkt gevaarlijk voor Wilders, maar dat is het niet echt. Het is geen echte afsplitsing. Hij is meer een boos kind dat van huis wegloopt, maar toch loyaal is aan zijn vader."

Mocht Brinkman succes hebben in een nieuwe formatie, dan ziet hij nog wel verzoening met de PVV van Wilders voor zich. Dan krijgt, zegt de Rotterdammer, Brinkman misschien alsnog de democratische ledenpartij die hij wil. Van Schendelen: "Om het huis op orde te krijgen, is het soms goed het even te verlaten".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden