De PvdA kiest weer voor theedrinken

Het theedrinken is weer terug in de politiek. De kandidaat-kamerleden voor de PvdA kregen bij de aftrap van de campagne, zaterdag, een mok met daarop #ikbentheedrinker. "We gaan door met waar we goed in zijn. We willen ervoor zorgen dat iedereen meedoet", verklaarde PvdA-Kamerlid Loes Ypma de tekst.

Theedrinken wordt in de politiek geasscocieerd met Job Cohen, de voor-vorige leider van de PvdA. In zijn tijd als burgemeester van Amsterdam zag hij het als zijn taak 'de boel bij elkaar te houden', zeker na de spanningen in stad en land na de moord op Theo van Gogh in 2004 door Mohammed B. Die vond in de islam een rechtvaardiging voor zijn daad.

Cohen waarschuwde voor polarisatie en 'wij/zij' denken. Als burgemeester wilde hij met moslims in gesprek blijven. Daarmee werd het beeld van theedrinker gezet. Critici bedoelden dat negatief. Zij vonden Cohens benadering veel te soft, zij meenden dat hij de negatieve kanten van de islam op deze manier probeerde te verdoezelen, of 'weg te kijken' bij radicalisering en terrorisme. PVV-leider Geert Wilders noemde Cohen in het RTL-verkiezingsdebat in 2010 'wereldkampioen theedrinker'.

Nu maakt de PvdA van dat theedrinken een geuzennaam. Praten blijft volgens de sociaal-democraten beter dan zeggen dat mensen die 'niet normaal' zijn, kunnen vertrekken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden