De ’punthoofden van de VN’ krijgen er weer vrolijk van langs

De ambassadeur en de radiocommentator, beiden wisten ze wel weg met de kritiek van een VN-topman op Amerika.

„Dit is gewoon weer zo’n elitair links punthoofd dat zegt dat jullie een afgestompt zootje robots zijn, die zelf niet kunnen beslissen wat je ergens van vindt!”

VS-ambassadeur John Bolton ging woensdagavond tijdens een bezoek aan Londen nog even door met de ruzie die deze week uitbrak tussen de VS en de VN – maar deze uitspraak is van de andere hoofdrolspeler: Rush Limbaugh, presentator van een door miljoenen Amerikanen beluisterde politieke praatshow.

Limbaugh viel de eer te beurt om met name genoemd te worden door de vice-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Mark Malloch Brown. De Amerikaanse regering, aldus Brown, heeft in het buitenland heel veel aan de Verenigde Naties, maar geeft geen kik wanneer deze in het binnenlandse debat voor rotte vis worden uitgemaakt, door Limbaugh en de commentatoren van nieuwszender Fox.

Bolton vond die kritiek in een eerste reactie ’neerbuigend’. Op bezoek in Groot-Brittannië, het thuisland van Malloch Brown, verweet hij de tweede man van Kofi Annan een houding die Amerikanen maar al te vaak vermoeden achter een Brits accent: „Misschien is het in de mode in sommige kringen om neer te kijken op doorsnee Amerika en te zeggen dat ze die ingewikkelde wereld niet begrijpen en niet het genoegen hebben gesmaakt van een buitenlandse opleiding, dat ze op zoveel manieren tekortschieten”.

Waar Bolton sarcasme inzette, plus het dreigement dat de woorden van Brown ernstige schade hebben berokkend aan de VN, is overdrijving en vrolijkmakend gescheld op links het handelsmerk van Rush Limbaugh. De 55-jarige presentator maakte naam in de jaren negentig, toen de echte conservatieven alleen nog maar droomden van de macht, eerst onder vader George Bush en daarna acht jaar onder het ’linkse’ bewind van Bill Clinton. Zijn aanhang is helemaal gewend aan zijn aparte taalgebruik. Als een vijand van het land gestorven is, zoals donderdag Aboe Moesa al-Zarkawi, dan heeft die volgens Limbaugh ’kamertemperatuur aangenomen’.

Woensdag speelde Limbaugh voor de radio eerst nog even de ’ik sta hierboven’-rol: „Mijn hele leven is: bekritiseerd worden door ’liberals’. Dat is voor mij geen nieuws meer.”

Daarna wilde hij het nog wel even uitleggen: „De VN zijn niet veranderd. Het is nog steeds de kroegscène uit de eerste Star Wars-film, met een overgrote meerderheid van leden die speelgoed-dictators zijn en andere tapijtratten die door hun lidmaatschap legitimiteit verwerven. Het is een organisatie die het buitenlands beleid van de VS wil ondermijnen en ons alle problemen van de wereld verwijt.”

Van zulke ondiplomatieke taal heeft een regering niet gauw terug, zelfs al zou ze het willen. En de top-diplomaat van de wereld al evenmin. Secretaris-generaal Kofi Annan probeerde de ruzie woensdagavond te sussen met de mededeling dat de woorden van zijn tweede man ’verkeerd geïnterpreteerd’ waren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden