De publieksprijs voor het beste spirituele boek van 2019 gaat voor het eerst naar een theoloog

Christa Anbeek, winnaar van de publieksprijs voor het beste spirituele boek. Beeld Jörgen Caris
Christa Anbeek, winnaar van de publieksprijs voor het beste spirituele boek.Beeld Jörgen Caris

Hoogleraar theologie Christa Anbeek heeft met haar boek ‘Voor Joseph en zijn broer’ de publieksprijs gewonnen voor het beste spirituele boek 2019. Het is voor het eerst dat de prijs naar een theoloog gaat, en deze keuze van het publiek is ook een breuk met de traditie dat een praktisch handboek wint.

Juryvoorzitter Jacobine Geel, die de winnares bekend maakte in haar televisieprogramma Jacobine, noemt het leuk en verrassend dat het publiek Anbeeks boek, over de zelfmoord van haar broer en vader, heeft gekozen uit de vijf nominaties van de jury. Geel noemt haar verhaal ‘een ragfijne verkenning van de zwaarte van het verlies naar de sprankeling van het licht.” Die lichtheid wordt weerspiegeld in de vreugde die de auteur vond in het spelen met haar kleinkind.

Doorleefd

De jury selecteert uit de ‘zee van spirituele boeken’ altijd verhalen die doorleefd zijn. Maar anders dan de andere boeken, ontbeert Anbeeks verhaal elk aspect van zelfhulp, van adviezen hoe te leven. “Dit is geen how to, maar de weerslag van een eigen weg. Het ligt bij de boekhandel echt op een ander stapeltje”, zegt Geel.

Vorig jaar ging de publieksprijs naar Steeds Leuker, van Jelle Hermus. Dat was net als de jaren daarvoor, typisch een handboek voor een minder stressvol leven.

Juryvoorzitter Geel durft nog niet durft te zeggen dat het zelfhulpboek bij het grote publiek nu definitief plaatsmaakt voor persoonlijke verhalen zoals die van Anbeek. Het kan volgens haar ook aan de selectie van de jury liggen, die veel van de ‘spirituele receptenboeken’ terzijde legde en dit naar voren schoof.

Aandacht

Anbeek zelf noemt het boek ‘heel aards’. “Het gaat over het gewone leven, over alles wat niet goed gaat: het kwetsbare. In het boek schrijf ik hoe je – te midden van dat alles – je weg vindt naar hoop en liefde.” In een interview met Trouw zei ze eerder, dat ze hoopt dat mensen bemoedigd worden door het boek. “Juist als je je leven niet in de hand hebt, kan een verbinding met anderen ontstaan. Als je je kwetsbaar opstelt, word je vaak ook gevoeliger voor de kwetsbaarheid van anderen. Waar zou je naartoe willen? Daar kun je over praten.” De remonstrantse hoogleraar ontwikkelde de theologie van de kwetsbaarheid en ze maakte daaromheen ook een spel, het dialoogspel.

De bekendmaking van de prijs is deel van de Maand van de spiritualiteit, die tot 10 februari duurt. Thema is dit jaar ‘aandacht’. Trouw laat in een serie diverse mensen aan het woord over dit onderwerp. De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van onder meer de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Trouw en KRO-NCRV.

De vier andere nominaties dit jaar waren: ‘In negen stappen naar innerlijke groei’ van Lisette Thooft, ‘Shinrin Yoku’ van Annette Lavrijsen, ‘Paradijs in de polder’ van Arita Baaijens en ‘Minimalisme’, van de Amerikaanse schrijvers Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus.

Januari is de Maand van de Spiritualiteit. Deze hele maand besteedt Trouw daar aandacht aan met achtergrondverhalen, interviews en essays.

Lees ook:

Voor theologe Christa Anbeek bracht haar eerste kleinkind het leven terug

De dood beheerste leven en werk van theologe Christa Anbeek. Totdat ze een burn-out kreeg en niets meer kon. En een kleinzoon. Spelen met hem, dat kon ze wél.

Nieuwe remonstrantse dominees: geen uitvaarten, geen bruiloften en maar zelden een kerkdienst

Met alleen kerkdiensten en leerhuizen redden de remonstranten het niet. Daarom gaan vijf vernieuwingspredikanten zes jaar experimenteren met nieuwe vormen om mensen te trekken die zitten met existentiële vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden