De provincie wordt uit beeld gedrukt

De Provinciale Statenverkiezingen zijn het voorlopige hoogtepunt van de totaal ontspoorde politiek, schreef bestuurskundige Jouke de Vries gisteren op deze pagina. "Aangejaagd door de media, discussieert de politiek over onzinonderwerpen."

Televisiecriticus Willem Pekelder uitte deze week ook zijn ergernis over verkiezingen waarin de provincie totaal uit beeld wordt gedrukt. Triest dieptepunt was, volgens Pekelder, de start van de campagne van de VVD, met beelden van een premier (Rutte) en een minister (Schultz van Haegen) die juichten over 130 kilometer per uur, een snelheid die, zoals Pekelder ironisch opmerkte, op geen provinciale weg gereden mag worden.

Ook onder de commentatoren van deze krant laaide de discussie op na de eerste 'lijsttrekkers'debatten. Er gingen stemmen op om in een commentaar de publieke omroep de mantel uit te vegen. Want de debatten gingen over zaken die niet in het bestuurlijke domein van de provincie liggen, en werden gevoerd door politici die met Provinciale Staten niets te maken hebben.

We zagen in het debat bij Pauw & Witteman lijsttrekkers voor de Eerste Kamer (Brinkman, Hermans) de degens kruisen met fractievoorzitters uit de Tweede Kamer (Cohen, Sap), terwijl die laatsten met provincies noch Eerste Kamer iets van doen hebben.
Geert Wilders was er niet bij, vanwege een misplaatste cartoon. Maar die kon bij WNL zijn ei kwijt. En ondertussen moesten we schakelen naar de Moraalridders van de EO, waar premier Rutte een verlaging van de abortusgrens aankondigde.

De debatten doen de verkiezingen geen recht. Het zou reden zijn om de omroepen een veeg uit de pan te geven: verkiezingsdebatten prima, graag zelfs, maar laat die dan gaan over zaken die in de provincie spelen en laat die worden gevoerd door de provinciale kandidaten.

Maar probleem is niet alleen dat de televisiedebatten geen recht doen aan de verkiezingen. Probleem is ook dat de verkiezingen geen recht doen aan de provincie. De media-aandacht voor deze verkiezingen voor Provinciale Staten is uitzonderlijk groot omdat de, getrapte, verkiezing van de Eerste Kamer erop volgt. Het kabinet hoopt in de Eerste Kamer de meerderheid te veroveren die het in de Tweede niet heeft. En de oppositie probeert dat te voorkomen.

Met Provinciale Staten heeft de media-aandacht dus niets te maken. Maar, is dat erg? Als dit de politieke dimensie is van deze verkiezingen, dan is het toch logisch dat kiezers zich meer door nationale politieke overwegingen laten leiden dan door provinciale? En als kiezers zich daardoor laten leiden, dan is het toch logisch dat het debat daarover gaat?

Het zou Trouw passen om hierop nee te roepen. Zoals het leden van de Tweede Kamer zou passen om afstand te houden en ruimte te laten aan hun partijgenoten uit de Provinciale Staten. Maar de invloed van deze Statenverkiezingen op de nationale politiek moeten we onder ogen zien. Daarom, schreven we in een commentaar, mag voor deze ene keer Den Haag de aandacht krijgen die het in verkiezingen als deze niet verdient.

Maar dan moet er geen potje van gemaakt worden door media en politiek. En dat gebeurt wel. Politiek commentator Lex Oomkes wees in zijn column al op de lijsttrekkers van CDA (Brinkman) en VVD (Hermans) die zich gebonden achten aan het regeerakkoord. In de Eerste Kamer!

Die opstelling vervuilt niet alleen deze verkiezingen, maar kan ook leiden tot het politiek failliet van de Senaat. En dat geldt ook voor de opstelling van PvdA-lijsttrekker Marleen Barth die aankondigde dat haar fractie niet alleen zal kijken naar de kwaliteit van wetsvoorstellen, maar ook naar de afzender.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden