De profeet Mohammed deed eigenlijk gewoon aan channelen

LISETTE VAN DE BURGWAL

Op een dag hoorde psychologe Helen Schucman een stem. "This is a course in miracles. Please take notes." (Dit is een cursus in wonderen. Maak alsjeblieft aantekeningen). Ze vroeg zich af of ze gek aan het worden was.

Volgens Willem Glaudemans was niets minder waar. Schucman bundelde haar zogenoemde openbaringen in het boek 'Een cursus in wonderen', dat ook in het Nederlands vertaald is. Glaudemans was er eindredacteur van. In Prana, tijdschrift voor spiritualiteit en nieuwe wetenschap vertelt hij dat de stem die Schucman hoorde van Jezus bleek te zijn. Dat was voor haar "natuurlijk ook een grote schrik", aldus Glaudemans. In Prana vertelt hij hoe het boek het bewustzijn kan zuiveren. Volgens hem heeft Jezus aan Schucman geopenbaard dat er haast geboden was, omdat er een hemelse versnelling bezig zou zijn. Al wordt niet uitgelegd wat wij ons hierbij kunnen voorstellen, Glaudemans laat er geen twijfel over bestaan dat het menselijk bewustzijn niet achter mag blijven.

Het verhaal van Schucmans 'Cursus in wonderen' is niet het enige verhaal over openbaringen in het tijdschrift. Het thema van dit nummer van Prana is 'wonderen en woorden'. Dat staat groot op de voorkant, met een lucht als achtergrond en een grote regenboog. In het blad komen alle boeken aan bod die volgens de redactie 'inspirerend' zijn: van bijbelboeken tot 'Een cursus in wonderen', en van een boek over het spiritisme tot de Koran. De conclusie van de boekbesprekingen in Prana lijkt te zijn dat al deze boeken eigenlijk op hetzelfde neerkomen. Zo schrijft Wim van der Zwan dat de islamitische profeet Mohammed eigenlijk gewoon aan 'channelen' deed. Van der Zwan beschrijft channelen als 'het doorkrijgen en contact met de andere wereld leggen'. Volgens hem heeft Mohammed het niet getroffen met de tijd waarin hij leefde. Wie vandaag de dag channelt, zegt hij, "kan rekenen op een grote aanhang die soms klakkeloos alles voor waar aanneemt omdat het gechanneld is. In het Arabië van de zesde eeuw lag dat heel anders. Wie iets doorkreeg en innerlijk een stem hoorde, was bezeten door een djinn en werd voor gek verklaard."

Ook bisschop Paprocki uit het Amerikaanse Illinois wordt soms voor gek verklaard. Sinds zijn wijding in 2010 is hij door zijn onconventionele ideeën veel in het nieuws. Zo sprak Paprocki zich openlijk uit tegen de immigratie van moslims in de VS, omdat dit een vrije samenleving in de weg zou staan.

Pas verscheen een lezing van de bisschop in vertaling op de Nederlandse website isereengod.blogspot.nl. Katholiek Nieuwsblad noemt de lezing 'opmerkelijk'. Als voorbeeld citeert het weekblad het volgende: "Het huwelijk is een pre-politiek en natuurlijk verschijnsel dat voortkomt uit de aard van de mens. De katholieke kerk erkent en ondersteunt, samen met vrijwel elke religie en cultuur ter wereld, deze natuurlijke instelling, want zonder het huwelijk zal geen samenleving bestaan of floreren."

Terwijl in Amerika de discussie over het homohuwelijk wordt gevoerd, gaat het in de Nederlandse politiek over datingsites. SGP'er Kees van der Staaij vindt dat deze sites een bijsluiter moesten krijgen en wel de volgende: 'Let op. Vreemdgaan dupeert kinderen'. Over dat pleidooi schrijft hoofdredacteur Eduard van Holst Pellekaan in Volzin. De bijsluiter zou nodig zijn, omdat datingsites volgens de politicus vreemdgaan bevorderen. Slogans als 'Het leven is kort, pleeg overspel' zouden gezinnen kapotmaken. Daar is volgens Van Holst Pellekaan wat voor te zeggen.

Alle mogelijke meningen over overspel zijn in Volzin vertegenwoordigd. Zo noemt schrijfster Vonne van der Meer overspel 'burgeroorlog' en stelt journaliste Marleen Stelling juist dat vreemdgaan soms noodzakelijk is voor de individuele ontwikkeling. De mening van Glaudemans is niet vertegenwoordigd. Hij zou overspeligen gewoon aanraden om het boek 'Een Cursus in wonderen' te lezen en zo weer een zuiver bewustzijn te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden