De proefmuis

Voor muizen zoals je die in de dierenwinkel ziet, haalt menig onderzoeker zijn neus op. Een wetenschapper die zo'n vuilnisbakkie wil hebben, betaalt ruwweg een tientje. De prijs van een echte proefmuis kan oplopen tot 600 gulden per stuk. Dan krijg je een transgene muis, eentje die erfelijke eigenschappen van een ander dier bij zich draagt.

Mark Traa; ONDER REDACTIE VAN JOEP ENGELS

Beheerder F. Janssen van het Centraal dierenlaboratorium van de Katholieke universiteit Nijmegen krijgt jaarlijks duizenden proefmuizen binnen - gezamenlijke waarde: een slordige drie ton. Iedere week wordt een nieuwe voorraad afgeleverd. ,,Ze hebben een gezondheidsstaat die vele malen hoger is dan die van de mens', zegt hij. In speciale fokbedrijven, vooral buitenlandse, zijn ze in een steriele omgeving ter wereld gebracht. In principe zijn ze vrij van ziekteverwekkers. ,,En dat kun je van de mens niet zeggen', aldus Janssen.

Het hangt maar net af van het vakgebied en van het type onderzoek waar de meeste proefmuizen naartoe gaan. De vakgroepen infectieziekten en reumatologie zijn momenteel grootverbruikers. Maar kwantumkorting krijgt Janssen niet van zijn leveranciers.

Bepalend voor de prijs is vooral de stam waartoe een muis behoort, en de moeite die is gedaan om een muis te fokken. Janssen weet waar hij muizen met bepaalde eigenschappen moet halen: er bestaan zelfs catalogi van. Verspilling is er niet, zegt de beheerder. Niet alleen de ethiek zet een rem op het gebruik van proefdieren. ,,Economische redenen zijn een belangrijk argument om geen enkel proefdier verloren te laten gaan. Aan iedere muis hangt een prijskaartje.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden