De prins en het slangenmeisje

Zweden viert vandaag het sprookjeshuwelijk van prins Carl Philip met Sofia Hellqvist - een kleurrijk burgermeisje met Vikingbloed.

HARMEN VAN DIJK

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

In ieder meisje schuilt een prinses. Deze oude Disney-wet blijkt weer op te gaan als vandaag Sofia Hellqvist in het huwelijk treed met de Zweedse prins Carl Philip, in de kapel van het koninklijk paleis in Stockholm.

Het gaat allemaal om de juiste styling. Toen Sofia nog dacht dat het een goed idee was om te poseren voor mannenbladen - zeer opvallend was een fotoserie waarin ze haar naaktheid bedekte met een levende boa constrictor - was de prinses in haar ver te zoeken. Maar Sofia's dagen als glamourmodel zijn vervlogen. Langzaamaan vergeten de Zweden ook haar optreden in het reality-programma 'Paradise Hotel', waarin ze op een tropische locatie moest strijden om de gunsten van de mannelijke deelnemers - ze haalde de finale. Tegenwoordig hult ze zich in haute couture en een topkapper heeft haar wilde, bruine haren getemd. De tatoeages op haar rug en enkel zijn soms te zien, maar of die piercing nog in haar navel zit, weet alleen haar prins.

Sofia (30) liep Carl Philip (35) in 2010 tegen het lijf. Als sprookjesprinsen bestaan - en waarom niet? - dan is hij er een. Carl Philip is knap, houdt van sport en racewagens en is vreselijk romantisch; in een televisie-interview sprak hij onbekommerd over zijn gevoelens voor Sofia: "Ik denk niet dat ik de magie van de liefde kende voor ik Sofia ontmoette. Nu weet ik hoe liefde mensen kan veranderen. Ze is de mooiste vrouw op aarde." Heel Zweden zwijmelde, behalve Emma Pernald, de ex van Carl Philip. "Dat was een beetje raar om te horen. Ik voelde ook liefde in de tien jaar dat wij samen waren", zei ze tegen de krant Aftonbladet.

Carl Philip heeft het vast niet gemeen bedoeld. Hij wilde de Zweden vooral overtuigen dat Sofia écht de juiste vrouw voor hem is. Want haar verleden is in conservatieve kring natuurlijk nog wel een heikel puntje. Volgens diverse media hadden ook de ouders van de prins, koning Carl Gustaf en koningin Silvia, hun twijfels. Maar dat, zo betoogde Carl Philip, is absolute nonsens. "Mijn ouders en zussen waren heel nieuwsgierig naar haar en ontvingen haar met open armen."

Ook buiten het paleis heeft Sofia gelukkig veel fans, soms in onverwachte hoek. Zweedse taalkundigen zijn erg opgewonden over haar afkomst. Sofia komt uit Älvdalen, een afgelegen dorp in het noorden van het land waar het Elfdaals gesproken wordt. Haar familie schijnt deze bijna uitgestorven taal nog te spreken, al sinds de tijd van de Vikingen. De wetenschappers hopen dat de aanstaande prinses zal zorgen voor meer aandacht - en wie weet een beetje subsidie om dit cultuurgoed voor toekomstige generaties te behouden.

Is het allemaal niet prachtig? Een smoorverliefde prins, een eenvoudig slangenmeisje en een vleugje Vikingmagie - als dat geen sprookjesachtige dag wordt!

Dj Avicii

Het is een drukke dag voor Avicii. De populaire Zweedse dj zal optreden tijdens het huwelijk van prins Carl Philip en Sofia. Daarna moet hij snel door naar Nederland, want vanavond staat hij op Pinkpop. De Zweedse koninklijke familie zet Zweedse artiesten graag in het zonnetje. In 1976 werd het huwelijk van de ouders van Carl Philip, koning Carl Gustaf en koningin Silvia, opgeluisterd door Abba. Zij speelden, hoe kan het anders, 'Dancing Queen'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden