De prijs aan de pomp zal nooit spectaculair dalen

Olie is een dollarproduct en de dollar is duurder geworden. Verder bepaalt olieprijs maar deels de prijs van benzine.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De prijs van een vat ruwe olie is in een jaar tijd gehalveerd. Maar wie vandaag zijn tank volgooit, betaalt geen 50 procent, maar een bescheiden 5 procent minder dan vorig jaar zomer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Die halvering van de olieprijs geldt dan ook alleen in dollars, de munteenheid waarin olie wordt afgerekend. In euro's is de prijsdaling 35 procent. De euro is zelf namelijk ook flink in waarde gedaald. Een jaar geleden leverde 1 euro nog 1,35 dollar op, nu is dat 1,10 dollar. Die waardedaling wordt bewust nagestreefd door de Europese Centrale Bank. Ze maakt Europese producten goedkoper in het buitenland, wat de export stimuleert. Nadeel is dat dollarproducten - als olie - duurder worden.

Maar 35 procent goedkoper is nog altijd rijkelijk meer dan de 5 procent minder die de consument aan de pomp betaalt. Dat verschil zit hem in de prijsopbouw van de benzineprijs.

Een liter Euro95 kostte in juli gemiddeld 1,66 euro, aldus het CBS. 77 cent, dat is bijna de helft, gaat op aan accijns en de zogenoemde voorraadheffing. Van die heffing wordt de opslag bekostigd van de strategische olievoorraden die Nederland sinds de oliecrisis van begin jaren zeventig verplicht is aan te houden.

Daarnaast heft de overheid btw, die vorige maand voor een liter Euro95 uitkwam op 29 cent, meldt het CBS.

Blijft over de kale benzineprijs: die is ruim een derde van het totaal, oftewel 60 cent per liter. Maar zo kaal is die prijs niet. Daarin zitten de kosten voor de ruwe olie - die dus zijn gehalveerd - maar ook productie- en distributiekosten en de winst van de oliemaatschappijen en pomphouders, waar sinds vorig jaar niet veel vanaf is gegaan. En dus kost een gemiddelde liter benzine aan de pomp nu slechts zo'n 8,5 cent minder dan vorig jaar.

De spectaculaire daling van de ruwe olieprijs zal zich dus nooit vertalen in benzine voor bodemprijzen. Wie goedkoper uit wil zijn, moet zijn tankstation met zorg kiezen. Volgens het CBS waren automobilisten bij onbemande pompen vorige maand zo'n 11 cent per liter goedkoper uit dan bij een bemand tankstation aan de snelweg. Tanken bij een bemande pomp die niet aan de snelweg ligt, was gemiddeld 7 cent per liter goedkoper dan aan de grote wegen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden