De priester van Kollumerpomp

Oosters-orthodoxe priester Frans Lucassen (Reyer Boxem/Trouw) Beeld
Oosters-orthodoxe priester Frans Lucassen (Reyer Boxem/Trouw)

Wat meer dan twintig jaar geleden begon met de verbouwing van zijn schuur, mondde deze week voor Frans Lucassen uit in zijn wijding tot priester. Hij vindt dat een eer. „Maar het is een zware opgave.”

De schuur achter zijn huis bouwde Frans Lucassen om tot kapel. De nu vijfenzeventigjarige Lucassen stichtte in 1987 de orthodoxe gemeenschap in Kollumerpomp. Al tweeëntwintig jaar houdt Lucassen elke week lekendiensten in de schuur, en eens per maand is er een eucharistieviering.

Zestien jaar lang reisde priester Guido de Vijlder, voorheen pastor van de oosters-orthodoxe parochies in Maastricht en Luik, daarvoor van Limburg naar Noord-Friesland. Toen De Vijlder in 2003 aartsbisschop werd in Parijs, toog vader Boris uit de buurt van Nijmegen voortaan elke maand naar het noorden. Een paar maanden geleden vroeg hij de aartsbisschop hem van die taak te ontheffen. Daarop kreeg Frans Lucassen zelf de vraag: wilde hij misschien priester worden?

„Ik hoefde er niet lang over na te denken”, zegt Lucassen. „Het was geen verrassing. Ik was al een paar jaar diaken. In de orthodoxe kerk is dat een liturgische functie. Heel veel deed ik dus al.”

In zijn jeugd was Lucassen al naar het seminarie geweest, en als diaken had hij de nodige ervaring met het leiden van diensten opgedaan. Om priester te worden, moest hij zich vooral geestelijk voorbereiden.

„Door te bidden voor kracht”, zegt hij. „Mensen zeggen: wat een eer en uitverkiezing dat je priester mag worden. Dat is waar, maar ik ziet het vooral als een opdracht. Het is een zware opgave.”

Al sinds zijn jeugd is Lucassen gefascineerd door de orthodoxe kerk. Als hij op 42-jarige leeftijd naar Friesland verhuist, kerkt hij eerst met zijn gezin in een orthodoxe gemeenschap in Groningen. Omdat ze daar ’weinig bekeringsijver naar Friesland aan de dag leggen’, begint hij zijn eigen gemeenschap. De gemeenschap valt onder het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel, en daarbinnen onder het aartsbisdom van West-Europa, dat parochies beslaat van Noord-Zweden tot aan Zuid-Italië.

Tijdens de wijding tot priester deze week was de kapel even overvol. „Er waren meer dan zestig man. We hadden luidsprekers staan zodat het buiten ook gevolgd kon worden”, zegt Lucassen. Normaal gesproken zijn er zo’n tien mensen bij een dienst.

Om te weten wat er bijzonder is aan de orthodoxe kerk, moet je naar een dienst komen, vindt Lucassen. „In de voorgeschreven gebeden drukken wij ons geloof uit. De jongste gebeden zijn uit de negende eeuw, maar wij hebben ze wel vertaald in het Nederlands. Het geloof zit in die teksten.”

Deze week was vader Boris nog in Kollumerpomp, om de nieuwe priester ’in te werken’. Nu Frans Lucassen zelf priester is, kan er voortaan iedere zondag in Kollumerpomp de eucharistie worden gevierd. Zonder dat er een priester een dag voor moet reizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden