Prestatiecultuur

De prestatiecultuur dringt de slaapkamer binnen

Beeld thinkstock

Vooral over vrouwelijke seksualiteit bestaan nog te veel mythes, constateren twee vooraanstaande seksuologen in het nieuwe standaardwerk 'Seks!' dat vandaag verschijnt.

Seks is voor de vrouw allang geen huwelijkse plicht meer, zoals in de vijftiger jaren, die ze moet ondergaan terwijl ze verveeld maar vast het boodschappenlijstje samenstelt in haar hoofd. Toch moet de vrouw steeds meer in seks, constateren Ellen Laan en Rik van Lunsen, beide werkzaam in wat ze het 'sekslab' van het Amsterdam Medisch Centrum noemen. De prestatiecultuur dringt de slaapkamer binnen, zien de seksuologen.

Rik van Lunsen schreef 25 jaar geleden het boek 'Seks moet je leren', waarin alle wetenschappelijke inzichten over hoe seks werkt verzameld zijn. Vandaag verschijnt 'Seks!', een nieuw standaardwerk dat Van Lunsen samen met Ellen Laan schreef. Wat opvalt: we weten inmiddels veel meer over vrouwelijke seksualiteit. Tijd om een aantal mythes te ontzenuwen.

Beeld Uit het boek 'Seks!'

De mini-clitoris

Verstopt tussen de schaamlippen van de vrouw bevindt zich een speldenknopje. Dat plekje is de sleutel tot genot voor vrouwen, zeggen veel biologieboeken. "Maar het is slechts een klein eikeltje in een zwelorgaan dat even groot is als dat van de man", zegt Rik van Lunsen.

Dat 'clitorale complex' werkt hetzelfde als de penis van mannen. "Seksuele opwinding leidt tot opzwelling. Als mannen opgewonden zijn, kan het bloed geen kant op: daarom wordt de penis stijf. Bij vrouwen kan het juist alle kanten op. Pas als dat hele inwendige zwelapparaat bij de vrouw aanstaat, kan er sprake zijn van plezierige penetratie."

Veel vrouwen staan penetratie wel toe, terwijl ze nog niet voldoende zijn opgezwollen, merkt Van Lunsen. "Een man gaat toch ook niet met een slappe penis in een vrouw? Eigenlijk zou er een wet moeten komen waarin staat dat vrouwen altijd het moment van penetratie mogen bepalen. Zij weten wanneer het oké is, en geen pijn doet."

Beeld Uit het boek 'Seks!'

Alleen penetratie is 'echte seks'

Voor mannen is de eerste keer een soort rijexamen, ziet Van Lunsen. "Als ze 'm hebben, denken ze dat ze het kunnen. Ze volgen het penis-in-vagina-script. Terwijl dat script voor vrouwen meestal niet het fijnste is. Biologisch gezien is dat logisch: penetratie is de enige vorm van seks die leidt tot voorplanting."

Vrouwen volgen vaak dit 'mannelijke script', zegt de seksuoloog. "Zeker jonge, witte hoogopgeleide vrouwen denken dat ze alles goed moeten doen: ze moeten een goede dochter, vriendin, werknemer en partner zijn. Maar ze nemen en krijgen vaak onvoldoende ruimte voor zichzelf: dat vertaalt zich ook in hun seksleven."

Het idee dat het lichaam maakbaar is, speelt volgens Van Lunsen ook mee. "De ideaalbeelden voor vrouwen zijn dwingender geworden. Vroeger trokken vrouwen met veters hun corset strakker aan, nu laten ze met plastische chirurgie snijden in zichzelf." Volgens hem moet de nadruk niet liggen op er mooi uit zien, of een script volgen, maar moet je samen met je partner je eigen script schrijven.

Bij plezier ligt immers ook een biologische noodzaak, zegt hij. "Vrouwen willen nog een keer seks omdat ze het eerder fijn vonden. Daardoor wordt de kans op voortplanting groter."

De g-spot als genotgevende heilige graal

'Ontdek jouw g-spot!' Van Lunsen komt dat steeds tegen in vrouwenbladen. Het past volgens hem in de tijdsgeest waarin vrouwen meer moeten als het gaat om seks, ziet hij. "Met wie hem niet vindt, is toch wat mis, lijkt het. Terwijl veel vrouwen het helemaal niet lekker vinden als het plekje waar de clitoris de vaginawand raakt, gestimuleerd wordt. De plasbuis zit er ook nog in de buurt. Als die wordt aangeraakt, kan dat zelfs irritatie opleveren. We moeten af van de g-spot als heilige graal."

Beeld Uit het boek 'Seks!'

De woestijn na de overgang

"Na de overgang wordt de vagina van een vrouw droger. Maar niet als zij seksueel opgewonden is, terwijl dat wel vaak gedacht wordt", zegt Van Lunsen. "Ellen Laan en ik hebben daar uitgebreid onderzoek naar gedaan in ons sekslab. Vrouwen kunnen na de overgang net zo nat worden als ze maar goed gestimuleerd worden." Toch gebruiken stellen gauw glijmiddel zodat het allemaal snel en makkelijk gaat. "Maar als je goed opgewonden bent, heb je dat niet nodig. Plezier komt nooit uit een potje."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden