De premier wuift op het balkon

Kijk eens, hoe veilig het hier nu is! Met die boodschap hield Hamas gisteren in Gaza een rondleiding voor de pers. Zelfs de gevangenen bliezen de loftrompet over het nieuwe bewind.

Enkele minuten voor de eerste stop pakt toerleider Ihab Hoessein, woordvoerder van het Gazaanse ministerie van informatie, de mobiele telefoon. Hamaspremier Ismail Hania, legt hij uit, is een gewoon man die – in tegenstelling tot alle andere Palestijnse premiers – gewoon tussen de mensen in een vluchtelingenkamp woont. En omdat de bussen zijn woning zullen passeren, belt hij om te zien of de premier toevallig thuis is; dan kan hij even zwaaien.

Weinig later worden circa negentig buitenlandse journalisten uitgeladen op de hoek van Hania straat in het kamp. De leider staat, keurig in das en pak, op zijn balkon en wuift glimlachend zeker vijf minuten naar het persvolk in de straat. Tientallen camera’s zoomen in.

Het warme welkom in de Gazastrook wordt aangeboden door het pr-team van Hamas. Een groep jonge mannen met getrimde baarden en kreukvrije pakken hoopt met een rondleiding langs de nieuwe werkelijkheid het buitenlandse imago van de organisatie wat op te krikken. Onder het leiderschap van Hamas is de strook nu, aldus het motto: veilig, schoon en groen.

Het uitstapje is tot in de puntjes geregeld. De twee toeristenbussen worden van alle kanten beveiligd door politie op motoren en een open jeep met gewapende mannen. Alle kruispunten langs de route zijn afgezet en sirenes loeien om de belangrijkheid van het konvooi te onderstrepen.

Ook over het programma is nagedacht. In het zuiden krijgt de pers voor het eerst de – momenteel gesloten en normaal alleen voor Palestijnen toegankelijke – grensovergang naar Egypte te zien. In het Palestijnse parlement wacht de waarnemend voorzitter, en in de katholieke kerk vertelt parochiepriester Manuel Moesalam dat de christenen in Gaza zich veilig voelen onder het nieuwe bewind.

Bovendien zijn bij elke stop steeds de belangrijkste Hamaswoordvoerders aanwezig om tekst, uitleg en vertaling te geven. En passeert het konvooi winkels of markten, dan wijst de gids er steeds even op dat tegenwoordig iedereen zich zonder vrees op straat begeeft. Nu zijn er immers alleen de vijfduizend mannen van Hamas’ Uitvoerende Macht, terwijl voor de machtsovername van anderhalve maand geleden de vijftigduizend leden van de veiligheidsdiensten van Fatah de mensen steeds lastig vielen en angst aanjoegen.

Om de boodschap ’veilig, schoon en groen’ extra te onderstrepen, worden ook de ambtswoningen en werkpaleizen getoond van ’de martelaar Jasser Arafat’ en Fatah-president Mahmoed Abbas. Het huis van de overleden president Arafat blijkt dusdanig goed beveiligd, dat niemand zonder toestemming naar binnen mag; ook de pers niet. Net als bij de woning van Abbas dient men echter aan de buitenkant te kunnen aflezen dat binnenin alles bij de machtsovername ongeschonden bleef.

Als troostprijs wordt evenwel direct een ad hoc bezoek aan Arafats gastenverblijf ingelast. Het gazon ligt er groen en gesproeid bij, en binnenin hangen in elk vertrek de statieportretten van Arafat en Abbas broederlijk naast elkaar. Het meubilair oogt intact.

Op naar de gevangenis, waar de inwoners de lof tuiten over het nieuwe beleid. De bezoekregeling is versoepeld en er zitten nog maar zeven gedetineerden in een cel. Voorheen waren dat er twintig. Eén van hen gaat in zijn enthousiasme zelfs zo ver dat hij zijn vingertoppen kust en ten hemel strekt – alsof onder Hamas het gevangenschap nu een verblijf in een viersterrenhotel gelijkt.

Aan het eind van de toer neemt Hania, nu in een hotel, met een toespraak nog even afscheid van het bezoek. Na het beantwoorden van drie vragen heeft hij nog een verrassing: alle journalisten mogen naar voren komen om door hem persoonlijk te worden gedecoreerd met een Palestijns sjaaltje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden