De preek moet duurder, de werkweek korter

De predikant wordt zakelijker, zijn diensten worden duurder - als het aan de predikantenbond ligt. Er moet een uitzendbureau voor dominees komen, werktijden worden beter geregeld. Maar de eisen zijn niet keihard.

Christiaan Rensink van de Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) kreeg eerder dit jaar de wind van voren van enkele verontruste dominees die zijn bond 'onthutsend amateurisme' verweten, en slappe belangenbehartiging.

Dat is 'in een goed gesprek' uitgepraat, zegt Rensink, en er is beterschap beloofd. Het eerste wapenfeit is het lijstje 'actiepunten', waarmee Rensink op 9 april naar de jaarvergadering gaat.

Afgelopen zaterdag stelde het Landelijk verband van Commissies van Beheer dat het aantal predikantsplaatsen zou moeten slinken als de predikanten niet bereid waren een forse veer te laten. De dominee wordt te duur - maar de dominees zelf ,,vinden dat ze genoeg hebben ingeleverd'', zegt Rensink. ,,En ze hebben het gevoel dat ze onderbetaald worden. Dat willen we laten uitzoeken.''

In de afgelopen tien jaar is er een verharding bij de doorsneepredikant te bespeuren. Koos men voordien eerder voor behoud van werkgelegenheid dan voor een goede honorering, nu wil dominee liever het traktement op peil houden en is de bereidheid tot inschikken afgenomen.

Of het 'harder' is, wil de Maassluise ds. Jan de Visser, een van de verontruste BNP-critici, niet zeggen, maar ,,ze verzakelijken wel''.

Volgend actiepunt: de preekbeurt. Voorbereiding, reistijd en het leiden van een kerkdienst kost al gauw één tot anderhalve dag, maar de huidige vergoeding is bescheiden: 68 euro. We moeten, vindt de BNP-directeur, naar een reëlere beloning. Nog steeds modest, maar toch: de prijs van een halve werkdag. ,,De preekbeurt dient 150 euro te gaan kosten.'' Hij wil de verdubbeling stapsgewijs invoeren.

Voor vervanging van langdurig afwezige predikanten lijkt hem een 'uitzendbureau' wel een oplossing, bestaande uit een pool van gekwalificeerde 'vliegende dominees'. Daarvoor komen onder meer de 'wachtgelders' in aanmerking, predikanten die in een gemeente in de knoei zijn geraakt en 'losgemaakt'.

Het opvallendste actiepunt betreft de 'norm-jaartaak', de werktijd van de predikant. De Visser: ,,De vaststelling daarvan is vooral voor parttimers van belang. Krijgen ze een 7/12 aanstelling, weten ze niet: 7/12 waarvan?''

Hervormden rekenen met een 36-urige werkweek, aldus Rensink, gereformeerden houden het op 40 uur en verwachten ook nog eens zes uur vrijwilligerswerk. De BNP gaat er precies tussenin zitten: een 40-urige werkweek, met een hoog- en een laagseizoen, totaal 1680 uur.

Op de website van de BNP (www.predikanten.nl) sloeg een predikant direct aan het rekenen: da's dan 42 weken werk en tien weken vakantie. Nu heeft hij recht op zes, en als hij 50-plus is op zeven weken vrij.

Rensink komt meteen aan het bezwaar tegemoet: ,,Er bestaat een natuurlijk stuk overwerk van tien procent. Laten we die erbij stoppen, en ons daarvoor hardmaken.'' Omgerekend ligt dat ver van de hervormde en vlak bij de gereformeerde werkweek.

Maakt Rensink hiermee die eis van 1680 uur niet boterzacht - nog vóór de onderhandelingen met het Landelijk Dienstencentrum (Samen-op-weghoofdkantoor) zijn gestart en zelfs zonder dat de jaarvergadering het voorstel heeft kunnen bespreken? Rensink: ,,Ik heb de neiging erg aardig te zijn. Goed, ik slik dat hele overwerkidee weer in. Als de jaarvergadering volgende week zegt: Ga ervoor, ook voor die tien weken vrij, dan doen we dat.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden