Taal

De precieze herkomst van 'de' in 'de Albert Heijn' blijft in nevelen gehuld

Een Albert Heijn in Rotterdam Beeld anp
Een Albert Heijn in RotterdamBeeld anp

Het voorkomen van 'de' in 'naar de Albert Heijn gaan' verklaarde ik deze week uit het feit dat AH in de jaren zestig in advertenties zichzelf 'de Albert Heijn supermarkt' noemde, soms zelfs op rijm: 'U winkelt naar uw hart in de Albert Heijn supermart.'

Ton den Boon

Lezers herkenden dit gebruik van 'de', maar stelden andere verklaringen voor. Zo zou het gebruik van 'de' voor winkelnamen een brabantisme zijn. Wie in het diepe zuiden zegt dat Oscar naar een winkel van Dirk van den Broek gaat, verwoordt dat naar verluidt als 'd'n Os gaat naar d'n Dirk'.

Andere lezers droegen de 'Hema-olievlektheorie' aan. In de volksmond worden filialen van de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam 'de Hema' genoemd en naar analogie daarvan zouden de Appie, de Blokker en de Gamma aan hun lidwoord zijn gekomen. Daar zit wat in. Misschien ligt de waarheid in het midden en is 'de Albert Heijn' als verkorting van 'de Albert Heijn-supermarkt' geïnspireerd door namen als 'de Hema' of 'de Bijenkorf'.

Ook aan andere merknamen worden overigens al geruime tijd lidwoorden toegevoegd. In de jaren tachtig luidde een reclame voor Indesit-wasmachines: 'Alles wat je ziet in de Indesit' en nu schrikt niemand meer terug voor zinnen als 'De Ariel is in de aanbieding' of 'Tank jij altijd bij de Esso? - Nee, ik zoek meestal een Shell.' Ook kranten en tijdschriften (Linda heet soms de Linda) worden vaak uitgebreid met 'de'.

Zelfs Trouw ontkomt niet aan deze trend. Een collega merkte op dat hij soms te horen krijgt: 'Ik lees jouw rubriek vrijwel nooit, want ik heb de Trouw niet.'

Lees ook: Sinds wanneer hebben we het over de Blokker en de Albert Heijn en de Dirk?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden