De prachtige combi van Eric Brommert

Brommert werd in 2007 vaste caddie van Joost Luiten. ( FOTO JOÿL VAN HOUDT)Beeld Joel van Houdt

rotterdam – - Golf en hardlopen, het is een vreemde combinatie vinden golfers en atleten. Zo niet Eric Brommert, die zich in beide sporten thuis voelt.

Brommert (42) is verantwoordelijk voor atletenveld en wedstrijdverloop van de Marathon Rotterdam. De afgelopen drie jaar was hij bovendien caddie van Nederlands talentrijkste profgolfer, Joost Luiten.

Begeleiden en coachen van atleten en golfers, het is de Rotterdammer om het even. „Het gaat in beide gevallen om individuele sporters, ze kunnen alleen zichzelf iets kwalijk nemen als ze fouten maken. Het gaat bovendien om sporten die wereldwijd op heel hoog niveau worden bedreven. In de samenwerking gaat het in beide gevallen om inzet en vertrouwen.”

Hardlopers zien golf vooral als passieve sport. Volgens Brommert is dat een misverstand. „Het profleven van een golfer is totaal anders dan dat van een atleet. Er is geen sporter die zoveel uren maakt als een golfer. Dertig toernooien per jaar. Een toernooi duurt vier dagen, een rondje over de baan vierenhalf tot vijf uur. Daarbij komen reisdagen, oefenrondes en trainingen.”

Sinds Tiger Woods de golfbaan heeft betreden, is een grote verandering gaande. Met het stijgen van het niveau en het uitputtende seizoen realiseren golfers zich dat ze topfit moeten zijn. „Je ziet steeds minder mensen met een dikke buik of rokend op de baan.”

Bij Hooge Bergsche weten ze dat de sinds 2000 golfende Brommert ’die hardloper’ is. Voor Brommert is golfen een afleiding van de rest van zijn leven, dat om lopen draait. „De golfbaan is een plek waar ik over iets anders kan praten.”

De vader van Joost Luiten vroeg Brommert of hij zijn zoon in betere conditie kon krijgen. Luiten had net een voor een Nederlander unieke prestatie geleverd met het winnen van de Eisenhower Trophy, de wereldtitel voor amateurgolfers. Hij stond voor de grote overstap naar het profcircuit.

„De fysieke begeleiding stond op nummer één, maar als coach had ik vanuit de atletiek ook ervaring. Met hardlopen en fitness klikte het tussen ons. Ik ging Joost bij wedstrijden volgen, het viel me op dat hij altijd maar bleef aanvallen. Oók toen hij geblesseerd was en al een goede positie had. Toen ik naar zijn strijdplan vroeg, bleek er geen strijdplan te zijn. Dat vond ik vreemd.”

In 2007 werd Brommert de vaste caddie van Luiten, ofschoon hij toen geen idee had welke ijzers de golfer moest gebruiken. Vooral op het mentale vlak bleek Brommert een toegevoegde waarde

„Joost kende geen gevaar, dat had te maken met zijn jeugdige leeftijd. Een brein is met 23, 24 jaar optimaal ontwikkeld, daarvoor kunnen mensen onverwacht roekeloos zijn. Ik zag structuur in zijn fouten, ik was de remmende factor in zijn fanatisme, relativeerde situaties.”

Brommert toont een interview met Luiten, waarin deze aangeeft hoe zijn caddie hem eind vorig jaar uit de put haalde. Na een lange blessureperiode ging het bijeensprokkelen van de laatste punten om zijn plaats in de proftour veilig te stellen moeizaam. In de voorlaatste wedstrijd in Zuid-Afrika voelde hij zich zo gespannen, dat hij Brommert zei niets te voelen, niets te kunnen.

Luiten in het blad Golf: „Het was gewoon de gedachte dat het nú moest gebeuren, wilde ik het niet op de laatste wedstrijd aan laten komen, alleen de oplossing had ik niet paraat. Toen zei Eric: ’Maakt niet uit. Alles wat we hier pakken is mooi meegenomen en daarna gaan we gewoon naar India om de rest op te halen’. Hoewel ik dat niet wilde, had hij helemaal gelijk. Liever nu meteen, maar als dat niet lukte was er nog een week. Vanaf dat moment ging het lopen, het was net de ontspanning die ik nodig had.”

Marathons lopen is een fysieke inspanning; golf vergt mentaal veel. „Vierenhalf tot vijf uur optimaal geconcentreerd blijven is onmogelijk”, zegt Brommert. „Mijn rol was om tussen de slagen voor afleiding te zorgen, over iets anders praten, en op tijd de focus terugbrengen.”

De functie van caddie bleek begin dit jaar niet meer te combineren met het beheren van een eigen zaak in hardloopartikelen en het werk voor de Rotterdam Marathon. Volgend jaar zal Brommert in een andere rol in het golf terugkeren. Vooralsnog concentreert hij zich op Marathon Rotterdam, waarmee hij de afgelopen jaren succesvol was.

Brommert was in zijn jeugd voetballer, maar toen hij bij de jeugd van Excelsior klein en smal bleef en geen vooruitgang meer boekte, stopte hij. In 1983 zag hij in zijn woonplaats een van de boeiendste stadsmarathons uit de historie, een gevecht met alle wereldtoppers. De 15-jarige Brommert was meteen aan lopen verslingerd.

Twee jaar later maakte de huidige racemanager illegaal zijn debuut in Rotterdam. Met een valse geboortedatum had hij een startbewijs verkregen. De dag na de race kon hij zijn tijd (3.18 uur) niet in de uitslag terugvinden en belde hij toenmalig marathondirecteur en clubgenoot Gerard Rooijakkers. „Die had me door, hij zei alleen dat ik heel goed kon weten waarom ik niet in de uitslag stond. ’Laten we het daar bij houden’, zei hij.”

Te jong op te lange afstanden begonnen, het was een fout die Brommert zou achtervolgen. „Ik wilde meteen een snelle tijd op de marathon, terwijl ik natuurlijk met kortere afstanden had moeten beginnen. Dat is verkeerd uitgepakt, al heb ik nog wel met Gerard Nijboer in het Adidas Runningteam gezeten.”

Ook hier ligt een overeenkomst met golf. „Ik ging er vanuit dat als ik dagelijks veel zou trainen, ik vanzelf een goede golfer zou worden. Te laat ben ik erachter gekomen dat golf een hele technische sport is. Je kunt met 100.000 verschillende stijlen een goede hardloper worden, met een slechte swing kom je in golf nooit verder.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden