De power van Opstelten is de nieuwste munitie in debatten

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Daar was-ie weer, het talenwonder uit Heerlen. Een halfjaar na zijn vertrek uit Den Haag liet Frans Timmermans er afgelopen week zijn gezicht weer even zien. "It's good to be back", zei de oud-PvdA-minister van buitenlandse zaken bij aanvang van het gesprek met Kamerleden over zijn Brusselse werk. "Het is vertrouwd dat Timmermans binnenkwam en er binnen tien seconden een andere taal gebezigd werd", grapte GroenLinks'er Jesse Klaver. Toch is het een andere Engelse uitspraak die nu echoot op het Binnenhof. De veelbesproken woorden komen van Ivo Opstelten.

undefined

Piepjonge zeventiger

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de oud-burgemeester van Rotterdam. Premier Rutte mag zijn minister van veiligheid en justitie dan 'een piepjonge zeventiger' noemen, de oppositie beukt maar wat graag tegen dat beeld aan. Zeker nu niet de fractiespecialisten maar partijleiders de debatten over de terreuraanpak voeren, krijgt Opstelten het zwaar te verduren. Mistige antwoorden, weinig parate kennis, geen antiterreurvisie, de verwijten vliegen de liberaal om de oren.

Toen Opstelten onlangs op weg was naar de Tweede Kamer, gebruikte hij het tochtje op de roltrap om zichzelf toe te spreken. De stropdas schuin over de buik, beide handen op de leuning en de blik omhoog, sprak hij de woorden uit die door een RTL-camera werden geregistreerd. "Power", zei Opstelten rustig tegen zichzelf. "Power. Power." Om daarna de pers op z'n Opsteltiaans tegemoet te treden - joviaal, tikje hautain. Of hij denkt aan een vroegtijdig vertrek? "Ik? Wat een vraag!"

De woorden misten hun uitwerking niet. Het filmpje toerde over internet en bereikte ook de politici die de degens kruisen met Opstelten. "Wanneer pakt het kabinet het initiatief, waar is de power?", vroeg D66-leider Alexander Pechtold in een debat over de nationale veiligheid. Ook ex-PVV'er Louis Bontes refereerde aan het roltrapmomentje. "Wij wensen de minister power, power, power."

undefined

Taalmoraal

Kennelijk heeft Bontes afstand genomen van de taalmoraal van zijn oude partij. Daar voert Kamerlid Bosma een ware taalstrijd voor het behoud van de 'eeuwenoude taal voor het nageslacht'. Het lukte hem vier jaar geleden een quotum voor Nederlandstalige liedjes op Radio 2 ingevoerd te krijgen: overdag minimaal 35 procent. Ook wil hij dat Nederlands de voertaal is in het hoger onderwijs, Engels zou alleen bij uitzondering moeten worden toegestaan.

Het lijkt een verloren strijd, want ook in het politieke debat vliegen de Engelse termen rond. Opstelten wil de high-impact crime en cybercrime tackelen, zijn beleid moet up-to-date zijn, Opstelten zelf in control, hij moet omgaan met deadlines, trends en stakeholders. Het gebeurt nog zelden dat Kamerleden met deze buitenlandse woordenstroom de strijd aanbinden.

Hoe anders was dat vroeger, toen parlementariërs nog struikelden over begrippen als mankracht, kraandrijvers, promoten, accountancydeskundigen en planning. "Bij het horen van het woord 'planning' in regeringsstukken over het onderwijs, lichten er bij mij meteen een paar alarmlampen op", zei GPV'er Bart Verbrugh in 1976 tijdens een Kamerdebat. "Misschien komt dat ook omdat 'plannen' een anglicisme is, dat in Van Dale tussen haken is geplaatst."

undefined

Onbevestigde vertaalklassiekers

1. "I fok horses", zou minister Joseph Luns hebben gezegd toen John F. Kennedy hem naar zijn hobby's vroeg. "Pardon?" "Yes, horses!"

2. Premier Joop den Uyl wilde de ondernemende geest van Nederland eens promoten door van een 'nation of undertakers' te spreken - een land van begrafenisondernemers.

3. "Ah, spring is in the air!", verzuchtte Churchill tijdens een wandeling tegen Pieter Gerbrandy. "Why should I?", vroeg die verbaasd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden